Početna BiH Bagrem spasava medonosnu sezonu

Bagrem spasava medonosnu sezonu

Iako su početkom maja pčelari širom Bosne i Hercegovine najavljivali loš početak mednosne sezone, te predviđali da bagrem neće cvjetati, situacija se znatno popravila, a cvjetanje bagrema je najavilo bolju sezonu od očekivane.

“Bagrem jeste u nekim dijelovima izmrzao, međutim povoljni klimatski  uslovi su samo odgodili njegovo cvjetanje na kasniji  period u odnosu na prethodne godine”, kazao je Barašin.

Prema njegovim riječima, pčelari s terena javljaju da je unos meda u košnice solidan.

“Situacija s terena je mnogo bolja nego što smo očekivali. S ove tačke gledišta možemo reći da smo zadovoljni početkom medonosne sezone”, rekao je Barašin.

Dodajući da se nada da će i ostatak sezone biti dobar kao i njen početak.

Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara Federacije BiH, rekao je za “Nezavisne novine” da je bagremov med jedan od najtraženijih.

“Ovo je tek početak sezone, nemamo tačne informacije o količinama koje pčelari očekuju, ali po njenom početku vidimo da će ona biti bolja od prethodne dvije, te zbog toga očekujemo bolje i veće prinose”, rekao je Deljo.

Dodajući da su prvi rezultati cvjetanja bagrema vidljivi s bagremovih paša u okolini Modriče, Odžaka i Svilaja, ističući da se pčelari u Federaciji najviše oslanjaju na livadsku pašu.

“Naši pčelari se najviše oslanjaju na pčelinju pašu livada, jer ona nikada nije podbacila”, rekao je Deljo.

Prema njegovim riječima, u regionalnim pčelarskim udruženjima u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori situacija s cvjetanjem bagrema je ista kao i u BiH.

Podsjećamo, kako su “Nezavisne” nedavno pisale, zakasnjelo cvjetanje biljaka u Bosni i Hercegovini uslovilo je da početak medonosne sezone ne bude obećavajući, jer pčele nisu unijele značajnije količine meda u košnice, a pčelarima je jedino preostala nada u cvjetanje livade i optimalnije uslove za uzimanje nektara.

Kako kaže Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara “Leotar” iz Trebinja, proljeće je poprilično kasnilo s dosta niskim temperaturama u martu i aprilu, pa je i vegetacija zakasnila, ali, s obzirom na to da su pčele dobro razvijene i pčelari su uradili sve potrebne tretmane, njihova očekivanja od maja su velika.

“S obzirom na to da je proljeće zakasnilo, zakasnila je i vegetacija, ali, prema prognozama koje pčelari prate, očekuje se i slabo cvjetanje zanoveti kao jedne od medonosnijih pčelinjih paša”, kazao je Ninković te dodao da očekuje da se stanje popravi na livadi, dubovoj resi, pelimu i drači.