Iskopavanje lignita u selu Bistrica kod Prijedora koje sprovodi firma “Drvo-eksport” iz Teslića, pokrenulo je proteklih dana klizište koje je počupalo bandere i kablove dalekovoda, a oštećen je i vodovod, pa su mještani ostali bez snabdijevanja vodom.

Prema riječima stanovnika Bistrice, zbog padanja bandera dalekovoda, bez struje je ostalo više domaćinstava u Gornjoj Bistrici, a oštećenja vodovoda na kraće vrijeme dovela su do pražnjenja bazena i nestanka vode.

“Pali su stubovi kada se pokrenulo klizište i nestalo je struje u Gornjoj Bistrici. Tamo ima možda 30-40 stanovnika. Ostatak sela je imao problem zbog oštećenja vodovoda.

Mi se snabdijevamo iz bazena sa Kozare, a klizište je presjeklo cijev, pa smo bez vode ostali kada su se bazeni ispraznili. Na ovoj vrućini, to je napravilo probleme, posebno zbog stoke“, objasnio je jedan mještanin Bistrice.

Protiv ovog rudnika se više od godinu i po dana bore mještani sela Bistrica, a otvorila ga je firma “Drvo-export”, koju u javnosti predstavlja teslićki odbornik iz SNSD-a Srđan Klječanin Rufi, ali se u registrima ne vodi kao formalni vlasnik.

Klječanin je na naša pitanja o šteti koju su napravili bageri rekao da je riješena za deset minuta i da je sada sve uredno.

“Odmah smo reagovali i riješili problem. Radilo se o crijevu za vodu koje je ubrzo sanirano. Za bandere čekamo da se jave iz elektrodistribucije, a odmah smo ih obavijestili“, rekao je Klječanin za portal CAPITAL.

Podsjećamo, rudnik u Bistrici dobio je koncesiju prošle godine u avgustu, nakon šest mjeseci ilegalnog kopanja na području ovog sela. Za to vrijeme, mještani su protestovali, podnosili tužbe, zvali inspekciju i borili se protiv otvaranja rudnika.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je uprkos grčevitoj borbi i protivljenju mještana objavilo javni poziv i dodijelilo koncesiju ovoj firmi.

(Capital)