Početna Prijedorski region Bačić: Napravljen korak bliže ka izgradnji spomenika ubijenoj djeci Prijedora

Bačić: Napravljen korak bliže ka izgradnji spomenika ubijenoj djeci Prijedora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon šest godina borbe napravljen je korak bliže ka izgradnji spomenika ubijenoj djeci Prijedora, rekao je  Fikret Bačić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora.

Podsjeća da je u Prijedoru održan prošireni sastanak na kojem su bili predstavnici nekoliko fondacija, italijanskog Grada Trento, koji je pobratim Prijedora, te gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. Zaključeno je kako je potrebno u Prijedoru izgraditi spomenik ubijenoj djeci Drugog svjetskog rata, što je odranije prijedlog Đakovića, ali na tom sastanku je ponovljen zahtjev o izgradnji spomenika djeci Prijedora koja su ubijena u periodu 1992 – 1995 godina, sa njihovim imenima i prezimenima i godinom starosti u trenutku kada su ubijena.

Razgovor o lokaciji kompleksa, izgledu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, u Prijedoru je ubijeno 102 djece. Najmlađe je bilo beba od tri mjeseca, a najstariji su imali 17 godina kada su ubijeni.

– Ponovni sastanak trebalo bi da se održi krajem novembra ili početkom decembra. Ostavljeno je vremena Đakoviću da o zaključcima sa sastanka razgovara sa šefovima klubova odbornika u Skupštini Prijedora. Imat će vremena da to obavi. Nakon toga bismo mogli razgovarati o lokaciji kompleksa spomenika i izgledu – govori nam Bačić.

Naglašava kako roditelji ubijene djece ostaju pri svome stavu da na spomeniku stoje imena i prezimena ubijene djece i godine starosti kada su ubijena.

– Neka se pravi spomenik ubijenoj djeci Drugog svjetskog rata u Prijedoru, mi nemamo ništa protiv takve ideje, ali naš stav je jasan da spomenik ubijenoj djeci Prijedora mora biti sa njihovim imenima. Posljednji sastanak koji je početkom jula održan u Prijedoru predstavlja korak bliže izgradnji spomenika. Nadamo se pozitivnom ishodu razgovora Đakovića sa odbornicima klubova u Skupštini Prijedora. Ne želimo nikakvu politizaciju i zato smo dali rok da se sve iskristališe do novembra. Smatramo da je vremena dovoljno – rekao nam je Bačić.

Ubijeni šestogodišnja kćerkica i dvanaestogodišnji sin

U Prijedoru je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 3.176 Bošnjaka i Hrvata među kojima je 256 žena i 102 djece, a iz ovog grada i okoline protjerano 50.000 ljudi. Još uvijek se traga za 700 nestalih.

Fikretu Bačiću u junu 1992. godine u prijedorskom naselju Zecovi četnici su ubili šestogodišnju kćerkicu Nerminu, sina Nermina koji je imao 12 godina, suprugu, brata, bratovu djecu, od kojih je jedan sinčić od dvije godine, majku, snahe, amidže, amidžiće…, njih 29. Fikret je ranije, prije početka agresije, otišao da radi i nešto novca za svoju porodicu zaradi u Njemačkoj prenosi Faktor.

ASHA prodaja vozila