fbpx

Avokado spada u red najzdravijih namirnica na planeti

U sebi sadrži mnoštvo vitamina i drugih hranljivih sastojaka, a postoji nekoliko različitih metoda za konzumiranje i korištenje ovog voća – od maski za lice do ukusnog sladoleda, pa čak i boje za tkaninu.

Tokom godina, avokado je postao izuzetno popularan, a uzgajivači voća širom svijeta su uveliko povećali njegovu proizvodnju.

Avokado ima mnogo toga da ponudi, a ljekari su nedavno izdvojili samo neke od njih.

Naime, avokado sadrži više kalija od banana, a kalij je izuzetno dobar za regulaciju krvnog pritiska. Također, on sadrži mnogo zdravih mononezasićenih masti koje su sastavni dio svake zdrave dijete, prenosi Health24.

Oko polovina avokada sadrži manje kalorija od jednog malog pakovanja kikirikija te nešto manje kalorija od parčeta cheddar sira. Isto tako, avokado sadrži i folnu kiselinu koja je od izuzetne važnosti za sve žene koje su trudne ili koje namjeravaju u skorijem periodu imati djecu.

Ovo voće se smatra superhranom i zbog toga što obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim fitohemikalijama. Mononezasićene masnoće ubrzavaju metabolizam i indirektno sprečavaju prejedanje, a također stvaraju osjećaj sitosti.

Avokado je poznat i po tome što sadrži i lutein i zeaksantin koji su dobri za očno zdravlje, a također sprečava i pojavu brojnih kardiovaskularnih oboljenja.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila