Početna Prijedorski region Avioni slijeću na travu zbog neravnina, neupotrebljiva pista u koju je uloženo...

Avioni slijeću na travu zbog neravnina, neupotrebljiva pista u koju je uloženo 330.000 KM (FOTO)

smart

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Avioni na prijedorskom Aeorodromu Urije moraju sa trave da polijeću i na nju da slijeću, jer je betonska pista neravna, iako je u njenu izgradnju prije pet godina uloženo oko 330.000 KM.

Neravnu pistu dužine 700 metara, umjesto aviona, koriste šetači i rekreativci.

Da ovu bruku gledaju najteže je članovima Aerokluba “Prijedor“, koji su korisnici aerodroma na Urijama.

Predsjednik Upravnog odbora Aerokluba “Prijedor” Vladimir Novaković priča da je izgradnja piste dijelom finansirana iz fondova EU, u projektu “IPA CAN”, koji je trebalo da uveže male aerodrome u regiji sa ciljem da se razvija turizam, ali i da se obezbijede piste za vanredne situacije poput poplava.

– Sjećam se da je Brač odustao jer njihova lokalna zajednica nije imala novac za učešće, pa je Prijedoru ponuđeno da učestvuje jer su već tako izgrađeni hangari na Aerodromu. Grad je prihvatio, raspisao tender, izabrani su “Prijedorputevi” i novac za izgradnju piste prebačen im je prije nego su i počeli graditi. Mi iz “Aeorukluba” nismo bili direktni sudionici, jer smo samo korisnici Aerodroma. To je pod nekim velom tajne odrađeno i taj novac je iskorišten – priča Novaković za Srpskainfo.

smart

Kada je gradnja piste završena obratili su se Direkciji za civilnu avijaciju BiH, koja mora da odobri sve promjene na letilištima i aerodromima.

Međutim, umjesto slavlja uslijedio je šok, jer je Direkcija utvrdila da se pista zbog neravnina ne smije koristiti za polijetanje i slijetanje aviona.

– Veći je šok uslijedio zbog toga kako je reagovala struktura vlasti, investitor. I na kraju, najveći poraz je bio kada smo ja i kolege shvatili da to ne zanima međunarodnu instituciju, IPA fond. Kako njih ne zanima da li je taj projekat završen i da li je u upotrebi ono zašto su dali novac!? Sramota je za grad i za sve koje je to koštalo. Neshvatljivo je i da to tako stoji dugo, a nikoga ne zanima – kaže Novaković.

Izvođač radova na pisti, preduzeće “Prijedorputevi”, je prema nezvaničnim saznanjima angažovalo preduzeće iz Novog Grada za podizvođača.

Prema riječima prethodnog gradonačelnika Milenka Đakovića, taj podizvođač nije imao profesionalnu nivelacionu letvu za ravnanje gornjeg nivoa piste zbog čega je ona i ostala neravna.

Iz “Prijedorputeva” kažu da nisu imali kompletnu projektnu dokumentaciju već da je u pitanju bila neka vrsta projekta legalizacije.

– Samim tim u projektu niti su postojale geodetske podloge niti tehnički uslovi izvođenja. Izvođač je pristupio izvođenju radova i radove završio prema terenskim uslovima koji su bili vrlo složeni, pogotovo sa aspekta zemljane podloge i njene nosivosti. Iako se Nadzorna služba izjasnila da je jedina primjedba na izvođenje radova ravnost betonske površine, ta tvrdnja nije popraćena pozivanjem na bio koji tehnički propis koji definiše uslove ravnosti da bi stav bio kompletan. Takođe nikada nije ni obavljeno zvanično ispitivanje ravnosti u cilju tačnog odstupanja od tehničkih uslova i ocjena rezulata ispitivanja u cilju dokazivanja odstupanja od zahtjevanih uslova, mada imamo informacija da je rađeno detaljno snimanje betonske piste, te da nije utvrđeno odstupanje od tehničkih standarda za tu vrstu radova – kažu iz “Projedorputeva”.

Navode da su kao glavni izvođač odgovorni za kvalitet radova, kao i za angažovanje podizvođača.

– Prijedlog završetka projekta piste je upravo u prvobitnom predloženom projektnom rješenju, a to je asfaltiranje piste. Investitor je tada od toga odustao jer nije bilo sredstava da se i to uradi. Asfaltiranje kompletne betonske piste je jedino pravo rješenje i razloga jer je asfalt puno bolje podloga za ove objekte i letjelice, a ujedno je i zaštitni sloj za betoniranu podlogu. Sve iole ozbiljne piste su urađene na ovaj način – poručuju iz “Prijedorputeva”.

Iz Gradske uprave Prijedor saopštili su da je Grad Prijedor u martu 2016. zaključio ugovor sa “Prijedorputevima” za izvođenje radova na izgradnji betonske piste, rulne staze i betonskih graničnika u sklopu sportskog aerodroma „Urije“ u Prijedoru u okviru projekta  IPA CAN.

Radovi u vrijednosti 329.27 KM sa 85 odsto finansirani su iz IPA CAN projekat, a sa 15 odsto iz budžeta grada.

– Mi u Gradskoj upravi smo svjesni da  je projekat završen, ali i da pista nije u upotrebi. Međutim, trenutno  stanje u gradskom budžetu  i mnogobrojne naslijeđene i dospjele obaveze iz perioda prethodne vlasti ne ostavljaju nam mogućnost da u ovom trenutku planiramo bilo kakvu mogućnost rješavanja ovog problema – zaključuju iz Gradske uprave.

UGROŽENA BEZBJEDNOST REKREATIVACA

Iz “Aerokluba” Prijedor ističu da nije bezbjedno za pješake i rekreativce da se kreću po Aerodromu i betonskoj pisti, jer u svakom momentu može sletjeti avion. Vladimir Novaković kaže da će se to pitanje morati riješiti zbog sigurnosti građana i dodaje da je moguće da će na zemljištu kluba na prihvatljivoj udaljenosti od aerodroma biti izgrađeni rekreativni tereni. – Aerodrom je potencijal za grad i regiju, ako se dovede u stanje iskorištenosti. Mi veći dio godine ne možemo letjeti zbog oborisnkih voda, ovdje je ilovača, nepropusno tlo, voda ne otiče i zadržava se dok ne dođu topliji ili vjetroviti dani da se suši. Izgradnjom piste taj problem će se riješiti – priča on. I pored svih problema, ovaj klub će sa ponosom naredne godine obilježiti 70 godina postojanja.

srpskainfo.com