Početna BiH Avantura: Kako do Neuma bez ulaska u EU?

Avantura: Kako do Neuma bez ulaska u EU?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog situacije s korona virusom i rampi na granicama, Neum je ovog ljeta postao hit ljetovalište za građane BiH i Srbije, pa se mnogi pitaju kako automobilom do jedinog bosanskohercegovačkog gradića na moru.

Banjalučanima će mape ponuditi nekoliko mogućnosti, a favoriti su put preko Livna i onaj pravcem Jajce – Bugojno – Mostar , koji je najkraći po kilometraži, ali ne i po trajanju puta.

U prvoj varijanti valja putovati 326 kilometara, odnosno peti i po sati, u drugom 308 kilometara i punih šest sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Beograda do Neuma put vodi preko Zvornika i Sarajeva, a to znači da valja voziti skoro 500 kilometara i najmanje devet sati.

Sve ove varijante uključuju dio puta kroz Evropsku uniju, odnosno Hrvatsku. Valja preći granicu u Doljanima, odnosno Metkoviću, pa nakon kratke vožnje Jadranskom magistralom ponovo ući u BiH u Neumu i – uživati u hercegovačkom moru.

Postoji, međutim, rješenje i za one koje ne mogu ili neće da prelaze ovu granicu ili koji iz čistog ćeifa ili radoznalosti hoće da u Neum uđu brdskim putem kroz teritoriju BiH.
Put preko Svitave poznat je mnogim ljubiteljima neumske obale. Neki se ovog parčeta puta od 30-ak kilometara sjećaju sa jezom, neki s nostalgijom, ali to je u svakom slučaju put koji “nikog neće ostaviti ravnodušnim”.

Uski asfalt na kome se, ponegdje, ne mogu mimoići dva automobila, strme litice, krševita osunčana brda neumskog zaleđa… sve u svemu su poseban doživljaj, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da čak i iskusnim vozačima za ovih 30-ak kilometara treba skoro sat “muške” vožnje.

Pri tom valja oči držati širom otvorene, što zbog izazova na drumu, što zbog prirodnih ljepota krajolika kroz koji se prolazi. Ako zalutate, valja se pomučiti, jer na nekim dijelovima ovog puta nema internet navigacije.

Ovakvo avanturističko “of roud” putovanje biće moguće još samo idućeg ljeta, jer već za sezonu 2022. se planira da preko neumskog zaleđa bude dovršen savremeni široki put od Stoca do Neuma. Ako bude ispunjeno ono što investitori obećavaju, biće to dobitna kombinacija – uživanje u krajoliku bez opasnosti na putu.

(Srpskainfo)