Početna Prijedorski region „ AUTOTRANSPORT“: PRIHODI POVEĆANI S POČETKOM ŠKOLSKE GODINE

„ AUTOTRANSPORT“: PRIHODI POVEĆANI S POČETKOM ŠKOLSKE GODINE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u „Autotransportu“, a.d. Prijedor, generalno je još uvijek teška, mada ne toliko kako je to bilo do septembra, prije početka školske godine, ističe Mićo Rokvić, direktor ovog prevozničkog preduzeća.

U prvih osam mjeseci ostvareno je tek 59 odsto prihoda, dok je u septembru, s polaskom djece u školu, to bilo 79 odsto. Najveći pad prihoda direktno su imali putnički saobraćaj i usluge na Autobuskoj stanici.

– Nadamo se da će se zbog početka školske godine, a septembar je to već pokazao, prihodi pojačati. I tu imamo određene dodatne troškove u smislu organizacije nastave u dvije smjene. U svakoj imamo po dvije grupe učenika, tako da faktički ispada da se radi o četiri smjene, zbog čega smo prinuđeni da uvodimo neke nove polaske, recimo povratak i dolazak učenika u deset sati. S tim linijama koje održavamo i dodatnim polascima, imamo i dodatne troškove. Isti je broj učenika, ali dodatni su kilometri koje prelazimo – kaže Rokvić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da su, kao gradska firma koja je sto odsto u vlasništvu Grada, u obavezi da prihvate liniju od koje je neki privatni prevoznik odustao zbog nerentabilnosti, kako bi oni koji žive na tom području mogli doći na posao i u školu, a konkretno riječ je o linijama prema Karanu, Brezičanima, Volaru, Bišćanima… I to su dodatni troškovi, pa računuju da bi, u saradnji s Gradom, trebali obezbijediti sredstva kojima će pokriti manjak.

U prethodnom periodu, osim od Grada, imali su i pomoć Vlade RS.

– Imali smo pomoć Vlade RS, iz Fonda solidarnosti, gdje smo za mjesec mart dobili uplaćene doprinose za sve radnike, a za april i maj minimalne plate s doprinosima na te plate. Grad je takođe značajno pomogao. U tri navrata imali smo jednokratnu finansijsku pomoć koja nam je omogućila tekuću likvidnost. U ovako teškoj situaciji, kada imamo samo 60 odsto prihoda u prvih devet mjeseci, bez te pomoći ne bi mogli funkcionisati niti obezbijediti normalne uslove za rad – ističe Rokvić.

Pomoć od grada u „Autotransportu„ očekuju i u narednom periodu, kroz rebalans budžeta. Rokvić napominje da je zadovoljan onim što su dobili, ali i podsjeća da je prevoz putnika jedna od privrednih grana najugroženijih pandemijom virusa korona.

„Autotransport“ trenutno zapošljava 71 radnika i nije bilo otpuštanja. Provode sve naložene epidemiološke mjere, kao i redovnu dezinfekciju vozila i Autobuske stanice.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila