Početna BiH Austrijska kompanija ulaže 23 miliona KM na sjeverozapadu BiH

Austrijska kompanija ulaže 23 miliona KM na sjeverozapadu BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ASTA Energy Transmission Components GmbH putem svoje kćerke firme ASTA Bosnia doo investiraće preko 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu.

Potvrdio je to za BiznisInfo gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević koji kaže kako se potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta očekuje uskoro.

– Nakon sprovedene licitacije zemljišta površine skoro 50.000 kvadratnih metara, u pripremi je kupoprodajni ugovor čije potpisivanje uskoro očekujemo. Prema predstavljenom planu investitora, planira se izgradnja objekta od blizu 20.000 kvadratnih metara i proizvodnja namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, što je osnovna djelatnost nekoliko fabrika koje ASTA ima širom svijeta – kazao nam je Ogrešević.

Nova radna mjesta

Investicija je vrijedna preko 23 miliona KM a ASTA Bosnia doo počeće proizvodnju već na proljeće u iznajmljenom prostoru u neposrednoj blizini cazinske Poslovne zone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cazin tako očekuje i nova radna mjesta.

– Prema investicionom planu investitora, očekuje se zaposlenje blizu 200 radnika u narednih 3 do 5 godina – kazao nam je Ogrešević.

Značajna ulaganja

Inače, Grad Cazin je do sada u Poslovnu zonu Ratkovac uložio preko 5 miliona KM i to za otkup zemljišta i izgradnju komunalne infrastrukture.

Od prošle godine tako su u prilici da dio zone ponude na tržište.

– Već prošle godine je izgrađena jedna fabrika investitora iz Njemačke, koji proizvodi pločasti namještaj i koji planira proširenje kapaciteta. Evo sad i investitor iz Austrije a već imamo upite iz Italije. S obzirom na cjelokupnu situaciju oko same pripreme Poslovne zone, pa uzimajući u obzir trenutnu globalnu situaciju, zadovoljni smo kako se razvijaju stvari jer ovo šta se dešava dokaz je da su pripreme dobro odrađene i da su ponuđeni uslovi privlačni za investitore – kazao nam je Ogrešević dodajući da Grad sa svim svojim kapacitetima stoji na raspolaganju svim investitorima.

biznisinfo.ba

ASHA prodaja vozila