Početna BiH Austrijanci zbog korone sve oštriji prema Balkanu

Austrijanci zbog korone sve oštriji prema Balkanu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijske vlasti u srijedu su izdale upozorenje svojim državljanima za putovanja u šest balkanskih zemalja zbog pogoršanja epidemiološke slike u vezi s korona virusom. Zbog toga svi Austrijanci koji odlaze na Balkan, uprkos upozorenju, mogli bi se suočiti sa posljedicama kod poslodavaca.

Austrijski Heute piše da je ministar zdravlja Rudi Anschober govorio je o “problematičnom trendu” na Balkanu koji je zahtijevao efikasne kontramjere.

“Oni koji ljetuju na Balkanu uprkos upozorenju mogli bi, ovisno o pravnom mišljenju, rizikovati svoj posao jer radnici podliježu obavezi lojalnosti prema poslodavcu”, kaže Elias Felten, član uprave Instituta za rad i socijalno pravo Univerziteta u Linzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednostavnim jezikom to znači da bi se svi trebali suzdržati od bilo čega što može utjecati na suštinske interese poslodavca, a to je normalno odvijanje procesa rada.

Felten smatra da bi mogle uslijediti posljedice po radnika, pa čak i otkaz, ukoliko bi radnik boravio na Balkanu što bi u konačnici dovelo do toga da na određen period bude spriječen raditi zbog mjera u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa (npr. da nakon godišnjeg odmora mora ići u karantin ili da se zarazi).

Ako je upozorenje za putovanje objavljeno samo za vrijeme boravka, ne može se kriviti radnik.

Bečka radnička komora to vidi drugačije. Christoph Klein kaže da čak i ako zaposlenik mora biti u karantinu zbog sumnje na koronu, nema se čega bojati.

“U ovom slučaju država će uspostaviti stalnu isplatu plata prema zakonu”, dodao je.

Takođe mnogi smatraju da radnici ne moraju reći svom poslodavcu gdje idu na godišnji odmor, dok je Klein mišljenja da su dužni obavijestiti poslodavca nakon putovanja ukoliko su bili na području za koje vrijedi upozorenje o putovanju kako ne bi ugrozili ostale.

(Klix)

ASHA prodaja vozila