Početna Svijet Austrija ukida lockdown, vakcinisanje obavezno za sve

Austrija ukida lockdown, vakcinisanje obavezno za sve

Nevakcinisani u Austriji od danas više neće morati biti u lockdownu jer će vakcine protiv koronavirusa postati obavezne već sutra, objavila je vlada prošle sedmice.

“Zaključavanje za nevakcinisane prestaje u ponedeljak“, rekao je kancelar Karl Nehamer 26. januara kada je najavio ukidanje mera. Zabrana kretanja tokom praznika je upalila, dodao je Nehammer.

Međutim, restriktivne mjere će ostati na snazi. To uključuje policijski sat od 22 sata i ispunjavanje “2G” pravila da bi pristupili “skoro svim područjima”, rekao je ministar zdravlja Wolfgang Mückstein, prenosi Euroactiv.

Broj novozaraženih u Austriji i dalje je visok. Sa skoro 2.500 slučajeva na 100.000 stanovnika zabilježenih u nedjelju uveče, daleko nadmašuje 1.200 slučajeva njenog većeg susjeda, Njemačke.

Mückstein očekuje vrhunac Omikronskog vala za “oko 14 dana”, dodajući da opasnost još nije prošla. Ministar je također ponovio svoje apele građanima da se vakcinišu prije nego što mandatorno vakcinisanje stupi na snagu.

Dan nakon ukidanja karantina za nevakcinisane, Austrija će biti prva zemlja EU koja će nametnuti obaveznu vakcinaciju. Država će također smanjiti minimalni broj dana između druge i treće dozesa 120 na 90.