Početna Region Austrija razmišlja o otvaranju granice za neke turiste na ljeto

Austrija razmišlja o otvaranju granice za neke turiste na ljeto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija bi na ljeto mogla dozvoliti turistima iz Njemačke i drugih zemalja, u kojima je koronavirus pod kontrolom, da posjete zemlju, rekla je ministrica turizma Elizabet Konstinger (Elisabeth Koestinger).

Na njemačke turiste otpada preko 30 posto dolazaka prošle ljetne turističke sezone u Austriji, prema službenim statistikama. Udio turizma u austrijskom BDP-u jedan je od najvećih u EU.

– Sloboda putovanja ostat će ograničena u narednim mjesecima. Međutim, ako su zemlje uspješne (u borbi protiv koronavirusa), poput Njemačke, postoji realna šansa za bilateralne sporazume – rekla je Kostinger za novine Die Presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervativni premijer Sebastian Kurz rekao je da bi Austrijanci trebali razmisliti o ljetovanju u svojoj zemlji kako bi pomogli ekonomiji.

– Međutim, bez stranih turista, morat ćemo podnijeti gubitke – dodala je Kostinger.

Do kraja aprila vlada planira predstaviti plan postupnog otvaranja restorana i turističkog sektora. Od utorka su u Austriji otvoreni vrtni centri i prodavnice površine manje od 400 kvadratnih metara, u koje je, kao i u veće dućane, obavezan ulazak s maskom.

Masku je obavezno nositi i u javnom prijevozu te u taksijima.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u Austriji je koronavirus potvrđen kod 14.671 osobe, dok su 443 umrle.

ASHA prodaja vozila