Početna Svijet Austrija otvorila sve prodavnice

Austrija otvorila sve prodavnice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti Austrije počele su ublažavati mjere koje su uvedene u ovkru borbe protiv širenja koronavirusa pa su nakon mjesec i po ponovo otvoreni tržni centri i frizerski saloni, javlja Anadolu Agency (AA).

Austrijska vlada se odlučila na ublažavanje restriktivnih mjera nakon što je došlo do pada dnevnog broja zaraženih i povećanja broja izliječenih osoba.

U Austriji su jučer okončana sva ograničenja kretanja ljudi, a danas su počeli s radom svi subjekti, izuzev onih u sektorima turizma i gastronomije.

Normalizacija svakodnevice

Otvaranje tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona veliki su koraci ka normalizaciji svakodnevnice u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni građani danas su ponovo iskoristili mogućnost odlaska i na pijace, a posebno pune ruke posla imaju austrijski frizeri.

Frizer u Beču Sinan Demirkoparan za AA je kazao da je veliki broj mušterija došao na šianje nakon skoro dva mjeseca pauze koliko saloni nisu radili.

On je kazao da se poštuju preporuke o higijenskim uvjetima rada i socijalne udaljenosti među mušterijama.

“Napravili smo distancu među stolicama za mušterije. Koristimo posebne maske, a mušterije primamo po zakazanim terminima i izbjegavamo gužvu u salonu. Nismo radili skoro dva mjeseca i očekujemo pomoć od državnih vlasti“, kazao je Demirkoparan.

Do kraja maja sve će biti otvoreno

Austrijske vlasti su najavile da će u narednoj fazi relaksacije mjera borbe protiv koronavirusa 15. maja biti ponovo otvorene škole, bogomolje i restorani, a da će 29. maja biti otvoreni i hoteli, zoološki vrtovi i zatvoreni bazeni.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva u Austriji je koronavirusom zaraženo 15.506 ljudi, a umrlo je 596 oboljelih.

Agencija Anadolija

ASHA prodaja vozila