Početna Magazin Audi od 2026. bez benzinaca i dizelaša

Audi od 2026. bez benzinaca i dizelaša

Većina automobilskih marki već odavno je počela sa elektrifikacijom i postupnim isključivanjem iz ponude motora sa unutarnjim sagorijevanjem.

Ipak, čini se da će Audi napraviti najbrži prelaz i ponuditi isključivo električne modele.

Audi je još ranije objavio kako su u potpunosti prestali sa razvojem motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, a sada su sve iznenadili sa najavom da već od 2026. godine uopšte neće nuditi automobile sa takvim motorima.

Prema Zidojče cajtungu predsjednik Audija, Markus Dusman, saopštio je u četvrtak ostalim rukovodiocima kompanije da će se postepeno ukidanje modela sa motorima SUS primjeniti do 2026. godine, prenose Nezavisne novine.

Zanimljivo, ovaj izveštaj ističe da od te godine Audi neće nuditi čak ni hibridne modele. Jasno, ovaj pristup i ubrzana elektrifikacija dio su ukupnog plana i strategije Volkswagen Grupe, koja je popriličo radikalna u odnosu na pristup drugih njemačkih marki kao što su BMW i Mercedes.

Iako oni imaju već nekoliko električnih modela, njihova strategija se i dalje oslanja na motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, i uvjereni su da će tako biti još duži period.

BMW je zbog slabe dostupnosti rijetkih minerala koji se koriste u baterijama zabrinut da će električni modeli i dalje biti znatno skuplji od konvencionalnih modela, te uopšte ne planiraju prekid razvoja SUS motora.

U svakom slučaju izvjesno je da će naredna decenija biti prekretnica za automobilsku industriju, pa ostaje tek da se vidi ko je povukao prave poteze u pravo vrijeme.