Početna BiH ASA Banka kupila Sberbank BH

ASA Banka kupila Sberbank BH

Najveća domaća banka u Federaciji BiH ASA banka kupila je Sberbank BH d.d. Sarajevo, saopćeno je večeras na press konferenciji u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH.

Do prodaje banke došlo je nakon što je jučer donesena odluka da upravljanje Sberbankom u BiH preuzmu Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

Direktor Agencije Jasmin Mahmuzić odmah je najavio prodaju.

“Mi ćemo dati nalog da se banka proda. Imamo više zainteresovanih, čak je tu i nekoliko međunarodnih grupacija koje su spremne odmah kupiti banku i mi ćemo gledati da se banka u najskorijem roku proda i promijeni vlasnika”, kazao je Mahmuzić.

On kazao i kako su među 5-6 kredibilnih ponuda i one  investitora iz Bosne i Hercegovine koji su zainteresovani za kupovinu.

Depoziti sigurni

Mahmuzić je večeras kazao kako su svi depoziti građana sigurni te da nema razloga za brigu. Zamolio je klijente banke za razumijevanje jer je potrebno vrijeme da svako dobije svoj novac. Naveo je kako će banka i bankomati, kao i online servisi, raditi normalno.

Predsjednik uprave ASA Banke Samir Mustafić kazao je kako će ovom akvizicijom ASA Banka postati treća najveća banka u Bosni i Hercegovini.

Sankcije Evropske unije i SAD-a

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan uticaj i na poslovanje Sberbank d.d.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Evropska centralna banka (ECB) koja direktno nadzire Sberbank, objavila je da ta banka “propada ili će vjerovatno propasti”.

Podsjetimo da je Sberbanku u BiH trebala preuzeti AIK banka ali od ovog preuzimanja zbog novonastale situacije neće biti ništa.

ASA BANKA dd Sarajevo domaća je banka nastala pripajanjem Moja Banka DD Sarajevo Investiciono-komercijalnoj banci DD Zenica. Krajem prošle godine ASA banci je pripojena i Vakufska banka dd Sarajevo.