Početna Vijesti ARIFAGIĆ: POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA NEOPHODNA POMOĆ DRŽAVE

ARIFAGIĆ: POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA NEOPHODNA POMOĆ DRŽAVE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se većina prošle godine žalila na smanjen kapacitet proizvodnje, u prijedorskoj farmi “Arifagić” radilo se više nego ikada. Proizveli su oko 25.000 tona silažnog kukuruza i time stvorili zalihe za naredne dvije godine. Međutim, vlasnik farme, Jusuf Arifagić, smatra da će ova godina biti još teža, jer se svakodnevno suočavamo sa poskupljenjima osnovnih životnih namirnica. Zato je, tvrdi, pomoć države poljoprivrednim proizvođačima neophodna.

– Ova godina će biti pravi izazov za čovječanstvo. Suočavamo se sa nestašicama hrane ili sa ogromnim poskupljenjima. Ključno pitanje je koliko će poskupljenja stvoriti socijalnih slučajeva i koliko ljudi će biti u stanju da kupi osnovne namirnice. Država ne reaguje. Imamo male i neredovne podsticaje. Ono što bi država trebala uraditi jeste da pomogne poljoprivrednicima da na što većim površinama zasiju određene kulture. Imamo mnogo slobodnih površina, treba nam samo mala pomoć, u smislu nabavke repromaterijala i regresiranog goriva. Ključno će biti i šta ćemo uraditi u jesenjoj sjetvi pšenice, jer vlada nestašica – istakao je Arifagić.

Ovu farmu danas je posjetio i Dino Konaković, zastupnik u Domu naroda parlamenta Federacije BiH. I on smatra da bi nadležni trebali imati više sluha za poljoprivredne proizvođače. Kako kaže, u vremenu korone uvjerili smo se da je domaća proizvodnja od suštinskog značaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-U prvom valu pandemije, suočili smo se sa svojom realnošću. Prilikom zatvaranja granica imali smo strah da će se zatvoriti promet roba i usluga. Bosna i Hercegovina ima kapacitet da proizvede crvenog mesa za sedam dana naših potreba. Mi oko 80 posto žitarica za hljeb uvozimo iz drugih zemalja, a imamo prazna polja. Poljoprivreda je šansa u BiH, a naša politika to ne shvata. Nadam se da ćemo napraviti neki iskorak – dodao je Konaković.

Ograničenost u isplati premija za poizvodnju mlijeka je potez koji je veoma loš za proizvođače, ocijenio je Arifagić. To, kako tvrdi, velikim proizvođačima stvara gubitke.

– Gubici moje farme mjere se u stotinama hiljada maraka na godišnjem nivou. Da bi bila održiva, ova farma mora proizvesti minimalno tri miliona litara mlijeka. Ako dobijem podsticaj samo za 1.4 miliona litara, onda ja ovdje proizvodim gubitke – zaključuje Arifagić.

Njegova farma trenutno broji oko 1.000 norveških krava.

KV

ASHA prodaja vozila