Putujete li iz zemlje koja nije članica EU u Hrvatsku, ne smijete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode, međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća, jaja, proizvode od jaja i meda, a dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda.

Tako, na primjer, kako pišu hrvatski mediji, iz Neuma bez ikakvih problema možete donijeti do 20 kilograma, svježe, osoljene, očišćene, sušene ili kuhane ribe, rakova, dagnji i kamenica dok je istovremeno zabranjeno unijeti jednu paštetu ili 10 dekagrama salame, mlijeko u tetrapaku ili jogurt.

I ostali mliječni proizvodi, sir, vrhnje, maslac su strogo zabranjeni.

U Hrvatsku je dopušteno legalno unijeti tek do dva kilograma mlijeka u prahu ili hrane za dojenčad te isto toliko hrane za kućne ljubimce, meda ili jaja, piše Slobodna Dalmacija.

Dinje i lubenice
Što se tiče bilja, biljnih proizvoda, voća i povrća, u Hrvatsku se za ličnu potrošnju mogu unijeti samo tropsko voće: banane, ananas, datulje i kokos.

Unos zemlje i supstrata za sadnju kao i sadnica vinove loze, cistrusa i sjemenskog krompira je zabranjeno. Krompir, rezano cvijeće, lukovice i gomolji, mrkva, cikla, celer, rokva, kupus, karfiol, kelj, zelena salata, radič, endivija, đumbir, šafran, kurkuma, paradajz, jabuke, kruške, dinje i lubenice mogu se unijeti u Hrvatske iz trećih zemalja samo uz podnošenje fitosanitarnog certifikata kojeg je izdalo nadležno tijelo zemlje iz koje se povrće uvozi.

Putnici iz trećih zemalja u svom ličnom prtljagu mogu u Hrvatsku unijeti robu uz oslobođenje od uvoznih taksi bez potrebe izričitog prijavljivanja carinskom službeniku u vrijednosti od 300 eura u putničkom i željezničkom saobraćaju te 430 eura u vazdušnom i pomorskom saobraćaju.

40 cigareta
Također, Hrvatsku se može legalno unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 50 grama duhana, 10 mililitara e-tekućine, četiri litre vina, 16 litara piva, 10 litara goriva u prenosivom spremniku te dvije litre alkoholnog pića.

Osim toga putnici koji u svom prtljagu nose gotovinu u iznosu od 10.000 eura ili više obavezni su to prijaviti carinskom službeniku.

Također su dužni prijaviti kućnog ljubimca koji mora imati veterinarski certifikat ili pasoš.