Početna BiH Apoteke prazne, a oglasi vrve od ponuda zaštitnih maski

Apoteke prazne, a oglasi vrve od ponuda zaštitnih maski

epa08249842 An ambulance health care worker of the Mendrisiotto Ambulance Service is puting on his mask and protection gear to practice for an Coronavirus emergency in Mendrision, Switzerland, 26 February 2020. A first case of the Covid-19 outbreak was reported in Switzerland on 25 February. Officials are taking various measures to prevent the spreading of the virus. EPA-EFE/Elia Bianchi ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok u apotekama širom Bosne i Hercegovine vlada nestašica zaštitnih maski, na internet oglasima drastično je porasla ponuda ovih proizvoda koji su proteklih dana jedni od najtraženijih na našem tržištu.

Podsjetimo, zbog respiratornih infekcija koje još nisu počele da jenjavaju, te straha da bi se virus korona mogao pojaviti i kod nas, velika većina apoteke je potršila sve zalihe zaštitnih maski.

I dalje nemaju informaciju kada bi i koliko maski mogli dobiti, jer, kako objašnjavaju, to ne znaju ni njihovi dobavljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je podstaklo trgovinu preko oglasa, a dok pojedinci nude po jedan ili tek par komada zaštitnih maski, ima i onih koji oglašavaju isključivo prodaju na veliko.

Cijene, takođe, nisu ujednačene, pa, na primjer, jedan oglašivač pakovanje od 50 komada dvoslojnih bijelih maski na gumu prodaje za sedam KM, dok drugi pakovanje sa istim brojem troslojnih medicinskih zaštitnih maski prodaje za 10 KM. Pakovanje od 10 komada nudi za pet, a paket sa 20 komada za 7,5 KM.

Ima i onih koji nude 100 komada medicinskih zaštitnih maski za lice, nos i usta za tri KM po komadu. Kad je riječ o zaštitnim maskama sa filterima, njihova cijena po komadu ide i preko 40 KM.

Jedna osoba, po cijeni od 8,5 KM, preko oglasa nudi „italijansku masku za zaštitu od virusa korona”.

– Jedino FFp3 nude žaštitu od zaraze, kažu stručnjaci. Orginal maske. Sadrže aktivni ugalj, te štiti disajne organe od prašine, zaraze, isparenja. Cjena po komadu je 8,5 KM, na veće količine dodatni popust – navedeno je u oglasu.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila