Početna BiH APEL GRAĐANIMA DA NE OKLIJEVAJU SA VAKCINACIJOM

APEL GRAĐANIMA DA NE OKLIJEVAJU SA VAKCINACIJOM

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić apelovao je na građane da ne oklijevaju sa vakcinacijom i pozvao ih da vjeruju u nauku i struku. Šeranić je istakao da je ponosan što je Republika Srpska obezbijedila građanima besplatne, dostupne, bezbjedne i efikasne vakcine protiv virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

“Ponosan sam na sve one ljude koji su se vakcinisali, ali i na one koji će se vakcinisati, jer svi oni nam omogućuju da što prije vidimo kraj pandemiji”, naglasio je Šeranić.

On je naveo da što više ljudi bude na vakcinalnim punktovima, to će se svi moći vratiti na “staro normalno” i živjeti bez određenih ograničenja i obaveza, od kojih su se građani, razumljivo, i umorili.

“Pozivam, prije svega, mlađu populaciju da vjeruju u nauku i struku i da se vakcinišu, jer nauka i struka je uvijek omogućavala da preventivno djelujemo na sve zarazne bolesti koje su nas doticale kroz istoriju. To će se zasigurno desiti i sa virusom korona”, izjavio je Šeranić povodom godinu dana od početka procesa vakcinacije protiv kovida 19.

On je pozvao građane da iskoriste mogućnosti koje su im i dalje na raspolaganju širom Republike Srpske, da se vakcinišu protiv virusa korona i tako zaštite i svoje zdravlje.

Šeranić ističe da je ponosan i na sve zdravstvene radnike koji su u protekle dvije godine radili na kovid odjeljenjima i pružali građanima zdravstvenu zaštitu, ali i na sve zaposlene u zdravstvenom sistemu koji su od 12. februara prošle godine angažovani na vakcinaciji stanovništva.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, od početka procesa vakcinacije protiv kovida 19 u Srpskoj, zdravstvenim ustanovama je isporučeno 370.284 doze vakcina koje se daju kao prva doza vakcinacije, 315.249 doza koje se daje kao druga doza vakcinacije i 70.206 doza koje se daju kao treća doza vakcinacije.

Šeranić podsjeća da Republika Srpska na raspolaganju ima dovoljno vakcina više proizvođača, te da se građani, bez zakazivanja, mogu vakcinisati u svojim domovima zdravlja, kao i Institutu za javno zdravstvo, u skladu sa njihovim planovima i rasporedima.