Početna BiH Anonimnost i privatnost građana Bosne i Hercegovine je ugrožena

Anonimnost i privatnost građana Bosne i Hercegovine je ugrožena

Građani i građanke nisu imali pravo odluke iako se ovo direktno tiče njihovih osnovnih ljudskih prava.

“Primarno, dva video nadzora su ključna u ovoj analizi, a to je video nadzor postavljen u Republici Srpskoj, a najviše u najvećim gradovima Republike Srpske, kao što su Banjaluka, Prijedor. Dok je u Federaciji problem sa kamerama na uniformama policijskih službenika koje su tek u procesu inicijative. Sama privatnost i anonimnost građana time je ugrožena takvim potezima i sigurnosnih agencija i vlasti, što dodatno doprinosi sigurnosnoj nejednakosti svih građana i građanki u BiH”, rekla je za BUKU Beriša.

Ona dodaje da građani i građanke nisu imali pravo odluke iako se to direktno tiče njihovih osnovnih ljudskih prava.

Dodaje da je ovo jedna od gorućih tema kada su ljudska prava i digitalna prava u pitanju, naročito u Londonu, kao i u velikim gradovima Indije, gdje je primijećeno direktno kršenje ljudskih prava putem video nadzora.

Uglješa Vuković, diplomirani pravnik zaposlen u Transparency International BiH, rekao je da je u Banjaluci, kao i u cijeloj Republici Srpskoj, primijećen nedostatak transparentnosti, odnosno postoje sumnje da se vrši masovni video nadzor i što javnost o tome nije detaljno upoznata.

“U Republici Srbiji vlasti su priznale da primjenjuju takvu vrstu nadzora, ovdje vlasti to eksplicitno nisu priznale, ali se iz nabavki i dokumenata može naslutiti da se upotrebljavaju nove tehnologije. Širi se mreža kamera postavljenih na javnim mjestima sa posljedicama koje nama još uvijek nisu poznate”, rekao je Vuković za BUKU.

On dodaje da širenje mreže kamera može kod građana opravdano izazvati osjećanje da se uspostavlja sistem jednog potpunog nadzora sa posljedicama po njihova osnovna ljudska prava i slobode.

“Kod građana se, i to su u Srbiji dobro primijetili aktivisti, stvara osjećaj tzv. mentalnog zatvora, odnosno građani imaju osjećaj da su stalno vrijeme nadzirani. Posebno je opasno to što mi ne znamo koje su mogućnosti tehnologija koje se primjenjuju”, dodaje Vuković.