Početna Prijedorski region ANGIO-SALA OD NAREDNE GODINE

ANGIO-SALA OD NAREDNE GODINE

U Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru u toku su radovi na uređenju prostora u kojem će biti smještena angio-sala. Ova angio-sala je prva u prijedorskoj regiji i trebalo bi da bude u upotrebi već početkom naredne godine. Zahvaljujući tome, srčani bolesnici neće više morati putovati u Banjaluku ili Beograd. Dva ljekara iz prijedorske bolnice spremna su za rad u angio-sali. Jedan od njih je specijalista interne medicine i subspecijalista kardiologije Jovica Banović. On kaže da je angio-sala presudna za spašavanje pacijenata nakon srčanog udara.

– U najtežim slučajevima infarkta, u roku od 12 sati treba da otvorimo krvni sud, ali toje od početka simptoma. Pacijenti osjete tegobe, a onda provedu neko vrijeme kod kuće. Ne odu odmah ljekaru. Onda odu u Hitnu, gdje se isto izgubi dosta vremena. Potom dođu kod nas i mi ih moramo transportovati u Banjaluku – ističe Banović.

Za nabavku opreme za angio-salu Vlada RS je od Klirinškog duga izdvojila 1.300.000 KM. Uređenje prostora u kojem će ona biti smještena košta oko 200.000 KM. Nakon ovog kapitalnog projekta, Prijedor bi trebalo da uđe u projekat rekonstrukcije i dogradnje prijedorske bolnice. Budući da to košta oko 55 miliona maraka, razmatra se mogućnost gradnje nove bolnice.

kozarski