Početna BiH Analitičari o koalciji SNSD – DNS: Ljubavi odavno nema, interesi motiv opstanka...

Analitičari o koalciji SNSD – DNS: Ljubavi odavno nema, interesi motiv opstanka (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koaliciona saradnja između SNSD-a i DNS-a je stabilna i biće nastavljena na nivou Republike Srpske, poručeno je nakon jučerašnjeg sastanka lidera Milorada Dodika i Marka Pavića. O ostalim nivoima vlasti i koalicionom djelovanju biće razgovarano naredne sedmice.

Ovo je epilog problema koji su prije nepunih mjesec dana prelili čašu kada je DNS zaprijetio napuštanjem koalicije koja je sada prezentovana kao najstabilnija politička koalicija koja će nastaviti djelovanje u interesu Republike Srpske i njenih građana. Na tasu interesa ko kome više treba i zbog čega se gaze principi analitičari poručuju da iza svega stoje isključivo interesi zbog kojih se i „ljuti neprijatelji“ udružuju zarad fotelja i privilegija.

Da je BiH i RS kolijevka interesnih koalicija potvrdila su i posljednja previranja na realaciji SNSD – DNS. Iako je Marko Pavić prije nepunih mjesec dana uputio otvoreno pismo Miloradu Dodiku u kome ga obavještava da zaustavlja dalje koaliciono djelovanje zbog odnosa koji SNSD ima prema njima na republičkom i lokalnom nivou ubrzo je palo pomirenje pa poslije svega dva sastanka oba lidera potvrđuju da i dalje vlada ljubav u najdugovječnijem političkom braku u RS. I dok Milorad Dodik probleme naziva šumovima kojih kaže ima u svim strankama, Marko Pavić i ne skriva da ima problema s imenovanjima, pa i u nekim javnim preduzećima, navodeći primjer Željeznica RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se spekulisalo da bi obustavljanje koalicionog djelovanja mogao biti udar na širu koaliciju koju lider SNSD-a, Milorad Dodik ima u NS RS, jasno je da bi pucanjem ovoga saveza ipak više izgubio DNS, kažu analitičari. Ljubavi odavno nema a interesi su isključivi motiv opstanka.

A problemi u koaliciji su počeli već nakon opštih izbora kada je Milorad Dodik počeo da uslovljava predsjednika DNS-a Marka Pavića da se odrekne mangupa u svojim redovima. Ipak, u želji da sačuva pozicije koje je imao u vlasti, DNS na to nikada nije reagirao adekvatno. Tek sada, na pragu lokalnih izbora neće povući radikalne poteze, kažu upućeni.

Zato je i bilo za očekivati da će DNS, zarad ostanka u vlasti, a sve to podvodeći pod borbu za interese RS, biti spreman da pređe preko udara na Prijedor i nastavi saradnju sa SNSD-om, kažu analitičari navodeći da je DNS-u veoma bitno da ostane i dio vlasti na republičkom i na državnom nivou.

TV K3

ASHA prodaja vozila