Početna BiH Ana je danas iz Vrbasa iznijela srednjovjekovni mač (FOTO)

Ana je danas iz Vrbasa iznijela srednjovjekovni mač (FOTO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srednjovjekovni mač iz Vrbasa, koji je tim stručnjaka danas izvukao sa dna rijeke, na površinu je iznijela Ana Ćurić, biolog u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS i prvi ronilac sa znanjem iz podvodne arheologije.

Kako je oružje pronađeno zabodeno u kamen, javnost ga je uveliko prozvala banjalučkim „Ekskaliburom“, poznatim mitskim mačem britanskog kralja Artura.

Ovaj mač je po legendi mogao izvući samo pravi vladar, ali u Rekavicima je to danas uradila vrijedna ekipa koja se mjesecima pripremala za ovu akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Hladno je, temperatura vode je 13 stepeni, jako je mutno, ništa se ne vidi, ali pošto smo već bili nekoliko puta na lokaciji onda nam nije bio problem snaći se pod vodom i naći mač. U srijedu smo pripremili teren, tako da smo sada imali manji dio posla, i za 15-ak minuta smo uspjeli izvući mač iz kamena – rekla je Ćurićeva odmah po izlasku iz vode.

Zajedno sa njom, u današnjem zahtjevnom zadatku učestvovali su: Milan Rodić ronilac, Ivana Pandžić arheolog-ronilac, Boris Trninić ronilac-predsjednik “BUK”, Darko Vučić ronilac-snimatelj i Janko Vračar, muzejski savjetnik istoričar.

Temeljno čišćenje i konzervacija mača biće rađeni u Muzeju RS, za šta je nadležan konzervator Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu.

Srpska Info

Dental Studio Prijedor