Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle bi u narednih nekoliko dana, moguće već i početkom septembra, donijeti novu odluku o proširenju američke crne liste za neodgovorne pojedince u Bosni i Hercegovini zbog korupcije, ali i antidejtonskog i antiustavnog djelovanja koje je sve izraženije proteklih mjeseci.

Stejt department uveliko prati razvoj situacije u BiH, a u tome im značajno pomažu i Ambasada SAD u BiH i agilni ambasador Majkl Marfi (Michael Murphy), koji je već nekoliko puta oštro reagovao kroz zvanična saopštenja Ambasade SAD, poslavši tako jasne poruke šta misli o potezima pojedinaca na vlasti, prije svega onih iz SDA i HDZ-a, piše Avaz.

Ambasada SAD je oštro reagovala na izjave Bakira Izetbegovića, lidera SDA, o prebrojavanju, kao i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, o teritorijalnoj reorganizaciji BiH.

Na proširenoj listi, kako stoje stvari, trebale bi se naći najmanje dvije osobe, prije svega zbog korupcije.

Za sada nije poznato o kome se radi i jesu li zvučna imena iz svijeta politike ili bh. pravosuđa, ali je važno da SAD prate stanje u BiH i uvode sankcije za neodgovorne pojedince i politike koje ih slijede.

Ovo je, prije svega, vjetar u leđa i Kristijanu Šmitu, iza čijih odluka jasno stoji Vašington i podržava njegove poteze kada su u pitanju bonska ovlaštenja.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države, odnosno ministarstvo finansija, stavile su na listu sankcija prije dva mjeseca Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH, te Alena Šeranića, ministra zdravlja Republike Srpske.

Prije toga sankcije su uvedene i Asimu Sarajliću, delegatu Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH (SDA), kao i Gordani Tadić, bivšoj glavnoj državnoj tužiteljki.

Na listi su se našli i Mirsad Kukić, Milan Tegeltija, bivši čelnik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, kao i Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

Kako Avaz saznaje da bi američke sankcije mogla slijediti i Velika Britanija.

Ova zemlja je u aprilu uvela sankcije Dodiku, ali i Željki Cvijanović, predsjednici Republike Srpske, zbog destabilizirajućeg djelovanja u Bosni i Hercegovini, objavilo je tada britansko ministarstvo spoljnih poslova.

Velika Britanija mogla bi, takođe, uvesti sankcije za nekoliko osoba povezanih s antiustavnim djelovanjem.

(Avaz)