Sjedinjene Američke Države prošlog mjeseca postale su vodeći svjetski izvoznik tečnog prirodnog gasa (TPG), prvi put ikada, pošto su porasle isporuke u Evropu koja ima velike potrebe za ovim energentom.

Iako bi vodeće mjesto SAD-a u izvozu tečnog gasa moglo biti kratkog vijeka, stiče se utisak da je SAD mudro iskoristila situaciju sa ratom u Ukrajini i zategnute odnose između EU i Rusije, navodi portal Energija Balkana.

Velika potražnja u Evropi, visoke cijene prirodnog gasa i povećani izvozni kapaciteti – učinili su SAD najvećim svjetskim izvoznikom tečnog prirodnog gasa u prvoj polovini 2022. godine, saopštila je u ponedjeljak američka Uprava za energetske informacije (EIA).

Američki izvoz TPG-a porastao je za 12 posto u prvoj polovini 2022. u poređenju sa drugom polovinom 2021. Između januara i juna 2022. je iznosio je u projseku 11,2 milijarde kubnih stopa dnevno, saopštila je EIA. Tako su SAD prestigle Australiju i Katar, druga dva velika izvoznika TPG-a.

Spot cijene TPG-a u Evropi i Aziji držale su od posljednjeg kvartala 2021. godine bile mnogo više od istorijskih normi, a dostigle su rekordne vrijednosti ranije ove godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Evropa uvozi sve veće količine američkog TPG-a, jer nastoji da zamijeni što više ruskog gasa. Kapacitet izvoza TPG-a iz SAD se povećao od novembra 2021. godine, prema procjenama EIA. SAD isporučuju rekordne količine TPG-a u Evropu kako bi pomogle saveznicima EU u njihovim naporima da popune skladišta gasa uoči zime, usred rastuće neizvjesnosti oko snabdjevanja ruskim gasom.

Prvi put ikada, Evropska unija je u junu uvezla više TPG-a iz SAD nego gasa gasovodom iz Rusije, pošto je Moskva polovinom prošlog mjeseca smanjila snabdjevanje Evropi.

Revolucija gasa iz škriljaca, zajedno sa milijardama dolara ulaganja u postrojenja za utečnjavanje, pretvorila je SAD iz neto uvoznika TPG-a u najvećeg izvoznika za manje od jedne decenije. Proizvodnja gasa je porasla otprilike za 70 posto u odnosu na 2010. i očekuje se da će zemlja imati najveći izvozni kapacitet na svijetu do kraja 2022. kada terminal Kalkašiju Pas kompanije Venture Global TNG bude dostupan.

Izvoz SAD-a je bio samo za dlaku iznad onog iz Katara i Australije, a bilo kakvi problemi u proizvodnji mogli bi uticati na rangiranje.

Gledajući dalje, Katar planira ogroman izvozni projekat koji će se pojaviti krajem 2020-ih, koji bi mogao učvrstiti bliskoistočnu naciju kao glavnog dobavljača goriva. (Tanjug)