Početna Svijet Amerika postala vodeći izvoznik prirodnog gasa

Amerika postala vodeći izvoznik prirodnog gasa

Sjedinjene Američke Države prošlog mjeseca postale su vodeći svjetski izvoznik tečnog prirodnog gasa (TPG), prvi put ikada, pošto su porasle isporuke u Evropu koja ima velike potrebe za ovim energentom.

Iako bi vodeće mjesto SAD-a u izvozu tečnog gasa moglo biti kratkog vijeka, stiče se utisak da je SAD mudro iskoristila situaciju sa ratom u Ukrajini i zategnute odnose između EU i Rusije, navodi portal Energija Balkana.

Velika potražnja u Evropi, visoke cijene prirodnog gasa i povećani izvozni kapaciteti – učinili su SAD najvećim svjetskim izvoznikom tečnog prirodnog gasa u prvoj polovini 2022. godine, saopštila je u ponedjeljak američka Uprava za energetske informacije (EIA).

Američki izvoz TPG-a porastao je za 12 posto u prvoj polovini 2022. u poređenju sa drugom polovinom 2021. Između januara i juna 2022. je iznosio je u projseku 11,2 milijarde kubnih stopa dnevno, saopštila je EIA. Tako su SAD prestigle Australiju i Katar, druga dva velika izvoznika TPG-a.

Spot cijene TPG-a u Evropi i Aziji držale su od posljednjeg kvartala 2021. godine bile mnogo više od istorijskih normi, a dostigle su rekordne vrijednosti ranije ove godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Evropa uvozi sve veće količine američkog TPG-a, jer nastoji da zamijeni što više ruskog gasa. Kapacitet izvoza TPG-a iz SAD se povećao od novembra 2021. godine, prema procjenama EIA. SAD isporučuju rekordne količine TPG-a u Evropu kako bi pomogle saveznicima EU u njihovim naporima da popune skladišta gasa uoči zime, usred rastuće neizvjesnosti oko snabdjevanja ruskim gasom.

Prvi put ikada, Evropska unija je u junu uvezla više TPG-a iz SAD nego gasa gasovodom iz Rusije, pošto je Moskva polovinom prošlog mjeseca smanjila snabdjevanje Evropi.

Revolucija gasa iz škriljaca, zajedno sa milijardama dolara ulaganja u postrojenja za utečnjavanje, pretvorila je SAD iz neto uvoznika TPG-a u najvećeg izvoznika za manje od jedne decenije. Proizvodnja gasa je porasla otprilike za 70 posto u odnosu na 2010. i očekuje se da će zemlja imati najveći izvozni kapacitet na svijetu do kraja 2022. kada terminal Kalkašiju Pas kompanije Venture Global TNG bude dostupan.

Izvoz SAD-a je bio samo za dlaku iznad onog iz Katara i Australije, a bilo kakvi problemi u proizvodnji mogli bi uticati na rangiranje.

Gledajući dalje, Katar planira ogroman izvozni projekat koji će se pojaviti krajem 2020-ih, koji bi mogao učvrstiti bliskoistočnu naciju kao glavnog dobavljača goriva. (Tanjug)