Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan potvrdio je u ponedjeljak kako je Bijela kuća zabrinuta nastavljenim secesionističkim prijetnjama lidera bosanskih Srba Milorada Dodika te je najavio kako će Vlada SAD-a na takve prijetnje reagirati, javlja Hina.

U objavama na društvenoj mreži X Sullivan se oglasio nakon što je Dodik prošle sedmice potvrdio kako su vlasti Republike Srpske izradile prijedlog sporazuma o “mirnom razdruživanju” BiH, koji namjeravaju poslati Federaciji BiH na očitovanje.

Sadržaj tog dokumenta još nije objavljen, a Dodik je rekao kako on predviđa prijelazno razdoblje od tri do pet godina, u kojemu bi dva entiteta, prema njegovim planovima, dogovorom odlučila o prestanku postojanja BiH kao države.

Na to je Sullivan odgovorio porukom kako je SAD zabrinut Dodikovim pojačanim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH.

“Nastavit ćemo odgovarati na secesionistička djelovanja i aktivnosti i napade na Dejtonski sporazum, što uključuje uvođenje novih sankcija”, ali i silu ako bude potrebe, napisao je ključni savjetnik predsjednika Joea Bidena.

Sullivan je istaknuo i kako SAD daje snažnu podršku visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu da koristi svoje široke ovlasti kad god je napadnut Dejtonski sporazum, kao i da Washington ostaje uz građane BiH i podupire napore da se njihova zemlja pridruži euroatlantskim integracijama.

Milorad Dodik pod američkim je sankcijama od 2017. i to zbog korupcije te secesionističke politike koju promovira dovodeći u pitanje opstanak BiH kao države.

Sjedinjene Američke Države su nakon toga, tokom administracije Donalda Trumpa te Joea Bidena, u nekoliko navrata pojačavale sankcije, proširujući kaznene mjere na sve najbliže Dodikove političke saradnike te sina i kćer, kao i cijeli niz kompanija za koje su u Washingtonu procijenili da finansiraju njegovu politiku i pomažu njegovo i bogaćenje članova porodice i saradnika.