Retorika u RS je sve podlija, ksenofobična i zadrta, a njegove secesionističko djelovanje direktna je prijetnja Daytonskom mirovnom sporazumu, ocijenio je američki ambasador u BiH. Međutim Amerika neće stajati po strani.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy ocijenio je političku situaciju u toj zemlji vjerovatno najlošijom od rata i optužio čelnika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da najavama otcjepljenja prijeti interesima SAD-a u BiH.

“Trenutno se BiH suočava s možda najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća.

Dodao je kako se u BiH svakog dana može čuti “zlobna, etnonacionalistička retorika” koja, kako je ustvrdio, dolazi iz svih naroda i političkih stranaka.

“Plan nekog Dodika za ‘mirno razdruživanje’ Republike Srpske od BiH opasna je fantazija, nezakonita je i predstavlja prijetnju temeljnim interesima SAD u BiH”, istakao je američki ambasador u Bosni i Hercegovini.

Dodik je stalna meta kritika američke administracije i većine zapadnih zemalja.

Na posljednjem zasjedanju Vijeća za provedbu mira (PIC) koje nadzire rad visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, a čine ga zemlje zapada i Turske, istaknuto je kako eventualni secesionistički potezi neće proći bez reakcije međunarodne administracije u BiH makar vojno djelovali.

Izvor: Agencije