Početna BiH Ambasadori upozoravaju, ali još nema novca za izbore u BiH

Ambasadori upozoravaju, ali još nema novca za izbore u BiH

HDZ i SNSD su bili protiv. S druge strane, iako je tako najavljivao, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda danas nije uputio prijedlog budžeta Vijeću ministara.
Danas su se oglasili i međunarodni zvaničnici, a u posjeti CIK-u bili su predstavnici ambasada SAD i Njemačke te šefica Misije OSCE-a u BiH.
Ambasadorica Njemačke Margaret Maria Uebber je istakla da Njemačka pruža punu podršku održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini, zakazanih za 02. oktobar 2022. godine.
Američki ambasador Michael Murphy bio je mnogo konkretniji.
“Bilo bi neustavno pa i antidejtonski ako bi neko građanima ove zemlje uskratio pravo na slobodne i pravične izbore. SAD su privržene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti konstitutivnih naroda i građana ove zemlje u okviru euroatlantskih institucija. Stoga, zajedno sa OSCE-om i CIK-om radimo na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj zaštiti od onih koji ga nastoje degradirati radi ličnih ili stranačkih ciljeva. Birači moraju imati povjerenje u integritet izbornog procesa”, naglasio je Murphy.

Dalje ističe da će u građani u oktobru imati priliku oblikovati budućnost BiH, izabrati političke predstavnike koji će ih voditi u naredne četiri godine, ali i pozvati ih na odgovornost za sve ono što su postigli ili nisu za vrijeme svog mandata.
“Jesu li ovi političari ispunili obećanja koje su dali prije četiri godine, da li su se vodili vlastitim ili interesima svojih birača. Da li je situacija bolja sada u državi nego prije četiri godine. Ovo su pitanja koja građani u svakoj demokratiji postave sebi prije nego ispune glasački listić. Ako su odgovori na ova pitanja ne, onda su građani ti koji mogu nešto promijeniti. Međunarodna zajednica ne može dati odgovore na ova pitanja umjesto birača u BiH, ali možemo pomoći da se odgovori koji će dati birači uzmu u obzir”, naglasio je Murphy.
Šefica OSCE-a Kathleen Kavalec je još jednom ponovila da je održavanje izbora od krucijalnog značaja te upozorila da je zbog nedostatka finansija ugrožen niz procesa u vezi sa pripremama izbora.
“Moglo bi biti ugroženo zapošljavanje, štampanje i pakovanje glasačkih listića. Uskraćivanje sredstava za izbore je ozbiljna stvar. U proteklih nekoliko mjeseci tražili smo od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Kolegija PSBiH da poduzmu hitne mjere kako bi osigurali sredstva za održavanje izbora”, poručila je Kavalec.
Prvi čovjek CIK-a Suad Arnautović kazao je da čini sve kako bi izbori bili na vrijeme. Podsjetio je da su pojedini tenderi poništeni zbog nedostatka novca, ali i da su zaposleni u CIK-u angažovani prekovremeno kako bi posao završili na vrijeme.