Nakon što je Milorad Dodik objavio da će vladajuća koalicija odlučiti o prekidu kontakta sa ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH, reagirali su iz Ambasade SAD.

– Današnje saopštenje Kabineta predsjednika RS bilo je nekonstruktivno i činjenično netačno. SAD će i dalje biti uz Bosance i Hercegovce dok rade na jačanju ove zemlje i osiguravanju mjesta koje im pripada u euroatlantskoj zajednici naroda – poručili su.

Podsjećamo, Dodik je danas kazao kako se već formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o “antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH”.

Iz ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini za N1 su komentarisali najavu Milorada Dodika, p da ovaj entitet obustavlja kontakte s ovom i ambasadom SAD-a u BiH.

– Izjava predsjednika Republike Srpske je zbunjujuća i ne doprinosi bilo čemu osim lošem sebi i svome narodu. U potpunosti odbacujemo iznesene optužbe koje djeluju kao bizaran pokušaj odvraćanja pažnje sa stvarnih problema. Velika Britanija ostaje prijatelj svih građana Bosne i Hercegovine i nastavit će raditi širom zemlje za dobrobit svih, poručili su iz ambasade Velike Britanije u BiH za N1.