Početna Vijesti Ambasador Nelson posjetio OSBiH: Građani BiH mogu biti sigurni

Ambasador Nelson posjetio OSBiH: Građani BiH mogu biti sigurni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine, Evropska komanda Oružanih snaga SAD-a i Ministarstvo odbrane BiH zajednički organizuju oko 70 vojnih vježbi i događaja

U okviru partnerstva između Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga BiH, koje je bilo od izuzetne koristi i za BiH i za SAD tokom 16 godina svog postojanja, pripadnici 175. krila sanitetske eskadrile zračnih snaga Nacionalne garde Maryland održali su medicinsku obuku za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ovakvi programi obuke pružaju pripadnicima Oružanih snaga BiH priliku da se upoznaju sa vojnim metodama i tehnikama djelovanja oružanih snaga SAD, s ciljem pružanja pomoći Bosni i Hercegovini u ostvarenju njenih sigurnosnih ciljeva.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson sastao se danas sa pukovnikom Zdravkom Rezom, zapovjednikom 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, i vojnicima iz brigade, te prisustvovao jednom dijelu obuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ovaj program medicinske obuke, koji ima za cilj obnoviti ranije stečeno znanje, koji su proveli pripadnici 175. sanitetske eskadrile zračnih snaga Nacionalne garde Marylanda, savršen je primjer nastavka saradnje između Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Marylanda. Zahvaljujući ovakvim programima, pripadnici Oružanih snaga BiH spremni su da odgovore na niz medicinskih slučajeva u vanrednim situacijama, što povećava njihovu operativnu spremnost, i u BiH, ali i van nje, dok pružaju podršku budućim angažmanima s SAD-om, NATO-om i NATO patrnerima. Građani Bosne i Hercegovine mogu biti sigurni da su njihove Oružane snage BiH sposobne brzo reagovati u svakoj vanrednoj situaciji kako bi ljudi BiH bili sigurni – rekao je ambasador Nelson.

Svake godine, Evropska komanda Oružanih snaga SAD-a i Ministarstvo odbrane BiH zajednički organizuju oko 70 vojnih vježbi i događaja. Cilj ovog programa je razmjena iskustava i poboljšanje interoperabilnosti između oružanih snaga SAD-a i BiH. U mnogim ovim aktivnostima učestvuje Nacionalna garda države Maryland, koja je povezana sa Bosnom i Hercegovinom kroz Program država partnera. Program država partnera pruža podršku NATO Programu partnerstva za mir (PfP), uspostavljajući dugoročnu saradnju sa jedinicama nacionalnih gardi i oružanim snagama zemlje članice PfP-a. Ovi događaji naglašavaju pozitivnu saradnju na polju sigurnosti između dviju oružanih snaga, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Fokus

 

ASHA prodaja vozila