fbpx

Alergija na spermu je češća nego što mislite

Iako zvuči kao loša šala, alergija na spermu zaista postoji, te je znatno češća pojava nego što ljudi misle.

Samo u SAD-u oko 40 hiljada žena ima hiperosjetljivost na muški ejakulat, odnosno na jedan ili više proteina koji čine spermu, pokazala je nova studija Univerziteta Sinsinati.

“Glavni krivac za to je protein koji nastaje u prostati, a alergiju uzrokuju biomolekuli”, kaže Majkl Kerol, predavač o reproduktivnom zdravlju na Univerzitetu u Mančesteru.

Oko 12 odsto svih žena moglo bi da bude alergično na spermu, ali rijetke su one kod kojih izloženost njoj može da ima ozbiljne posljedice, poput anafilaktičkog šoka, tvrdi dr. Kerol.

Objašnjava da su brojne žene alergične na spermu partnera, ali to ni same ne znaju jer pogrešno tumače simptome.

Simptomi
“Vrlo često se simptomi alergije na spermu miješaju s onima polnih bolesti ili urinarnih infekcija, poput svraba, peckanja, nagona za mokrenje i osipa”, kaže Kerol.

Kod alergije na spermu, alergena nema u samim spermatozoidima, već u sjemenoj tečnosti, tvrdi ovaj doktor koji svoje zaključke temelji na još neobjavljenoj naučnoj studiji.

On i njegove kolege žene dijagnostifikuju prema njihovoj ličnoj anamnezi kao i testovima za alergiju.

Imunološka reakcija se javlja samo na sjemenu tečnost, ali ne i na samu spermu, zbog čega pitanje alergije na spermu nema veze s plodnošću te ne onemogućava začeće.

Najvjerovatniji “krivac” alergije je osjetljivost na glikoprotein iz prostate, zbog čega promjena partnera neće pomoći s alergijom.

“Seks s kondomom učinkovit je i uspješan način izbjegavanja reakcije”, dodaje Kerol.

Ako imate alergiju na spermu i pokušavate da ostanete trudni, ljekar bi trebalo da vam propiše profilaktičke antihistamine koje treba uzeti 30 do 60 minuta prije seksa.

Oni bi trebalo da spriječe izbijanje alergije.

Nezavisne

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila