Početna Vijesti Alen Islamović: Moje lješnike traži Ferrero Roche

Alen Islamović: Moje lješnike traži Ferrero Roche

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji pjevač kultne grupe “Bijelo dugme”, Alen Islamović, pored aktivnog pjevanja se već nepune tri godine bavi i uzgojem lješnika. On za portal CdM otkriva dokle je dogurao na svom “agrobiznis” planu.

Njegova farma u Bihaću, koju sređuje i vode on i brat njegove supruge, prostire se na površini od 25.000 metara kvadratnih.

“To je moje slobodno vrijeme između vikenda, rad na plantaži kreće od marta, aprila pa do septembra ili oktobra”, objašnjava Islamović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sedam dana dovoljna su dva da održavaš plantažu, zalivaš, štitiš od parazita, prskanje, prehranjivanje preko korijena, lista i tako dalje. Tu ljubav prema zemlji i poljoprivredi mu je, ističe, usadio otac, a bihaćko polje je najpogodnije za lješnik u BiH.

“Moje su sorte najtraženije na svjetskom tržištu za fabrike čokolada, za pravljenje ulja… Radiću na tome da brendiram svoje plodove pod nazivom `Lješnjak s Une`, a to će početi za par godina.”

Plan je, dodaje Islamović, da kad ode u penziju farma bude kapaciteta između 10-15 tona lješnika, ističući da se za njegov proizvod već interesuju poznati prerađivači iz inostranstva.

“Za mene se interesuju prerađivači lješnika Švajcarske, Austrije i Ferrero Roche”, tvrdi pjevač.

Farmu održava propisanim pesticidima Evropske unije.

“Da probate moj plod ne biste vjerovali, kao da ste uzeli kašičicu Nutelle. Poslao sam u Švajcarsku na analizu šaku lješnika i nisu mogli da vjeruju da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja”, kaže on.

“Možda neko misli da je nešto moram. Ja stvarno ne moram ništa. Ja sam srećan deda koji očekuje još unučića tokom godine”, objašnjava poznati pjevač.

(Nezavisne novine)

ASHA prodaja vozila