Vučić je rekao da nije oduševljen prijedlogom Stranke slobode i pravde (SSP) da Beograd uvede sankcije Rusiji, ali da ne zna koliko će Srbija izdržati da takve mjere ne uvede.

“Vi kažete da ste za sankcije, ja kažem ne znam, možda ćemo morati. Dok možemo da ne moramo, bolje je da ne moramo. Ta Rusija ako ništa, pomogla nam je 2015. godine. Nije nam pomogla ni 2003. kad se povlačila, nije nam pomogla ni 1992. i sve je to tačno, i sve ja to znam. Ali treba da pamtite ponekad dobre stvari, a ne samo loše“, rekao je Vučić tokom rasprave sa šeficom Poslaničke grupe Ujedinjeni Marinikom Tepić.

Rekao je da zbog neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji Srbija plaća cijenu.

“I plaćamo cijenu koja je mnogo viša od onoga što može da se vidi, ali to je pitanje političkog opredjeljenja našeg rukovodstva. Da ste tražili od nekih ljudi, mogli su da vam izračunaju, ta cijena uopšte nije mala. Ali to je rezultat samostalnog odlučivanja. E sad, možemo da raspravljamo o tome da li je to potrebno na ovaj ili na onaj način, ali to je tema“, rekao je on.

Vučić je izjavio da je odmah dao do znanja da mu se ništa ne sviđa u prijedlogu Evropske unije vezanom za rješenje kosovskog problema.

“Iznio sam najlošije detalje sporazuma, da bih ukazao na težinu situacije”, naveo je Vučić,