fbpx

Aleksandar Jeftić ima dvije parcele kod Prijedora: Magistar saobraćaja uzgaja lješnike i orahe

Prijedorčanin Aleksandar Jeftić (38), magistar saobraćaja, posljednjih sedam godina na dvije parcele, jednoj u Malom Palančištu, a drugoj u Gaćanima kod Prijedora, uzgaja lješnike i orahe. Sam priznaje da se između posla kojim se bavi, a radi kao šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi, i uzgoja orašastih plodova, teško može naći bilo kakva poveznica.

– Nema poveznice, ali uvijek je bilo želje da imam svoju plantažu. Tako je i krenulo, a ljubitelj sam lješnika i oraha, pa je sam tim i izbor bio logičan. Tim prije što su ovakve plantaže, bar kada sam ja počinjao, bile rijetke – kaže Jeftić, koji u vlasništvu ima oko 460 sadnica oraha i lješnika.

Prije dvije godine imao je veći urod, oko 200 kilograma lješnika.

– Nije bilo punog roda, ali nije bilo ni loše. Značajni kupci su mi kolege s posla. Zadovoljni su kvalitetom, a ima i popusta – kaže Jeftić, otac troje djece.

Jeftić je sam napravio neke mašine za osnovnu preradu lješnika, poput one za krckanje. Za sat može skrckati dvadesetak kilograma lješnika ili oraha.

Trećinu uroda podijeli

– Kada idem negdje u goste, umjesto litra rakije nosim kilogram domaćeg lješnika na poklon. I to očišćenog. Tako da, kada podvučem crtu, oko trećine uroda podijelim, a ostalo ide u prodaju, mahom poznanicima – navodi Jeftić.

Avaz

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila