Početna Region Albanci lansirali svoje prve satelite

Albanci lansirali svoje prve satelite

Albanija je lansirala svoje prve satelite u svemir, saopštio je u albanski premijer Edi Rama, javlja Anadolu Agency (AA).

Albanija-1 i Albanija-2 bile su među 114 satelita podignutih u orbitu na raketi SpaceX Falcon 9 koja je poletjela sa Cape Canaverala na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Od danas Albanija ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu, zaštitu i upravljanje svojom teritorijom, pružajući u realnom vremenu vitalne podatke o brojnim ključnim aspektima održivog razvoja”, objavio je Rama na društvenim mrežama.

Prošlog septembra, Albanija je potpisala trogodišnji ugovor sa američkom kompanijom Satellogic USA Inc. za “Namjensku satelitsku konstalaciju”.

U izjavi nakon finaliziranja ugovora vrijednog šest miliona dolara, kompanija je saopštila da će Albaniji dati “prioritetni pristup” dva satelita.

“Satellogic će omogućiti Albaniji da se pozabavi hitnim pitanjima koja uključuju vojna, upravljanje poljoprivredom, ilegalne usjeve, aktivnosti nelegalne gradnje, upravljanje saobraćajem, praćenje šumskih požara, bezbjednosti granica i životne sredine”, naveli su u saopštenju.