Početna Magazin Aktivisti poručuju: Nećemo stati dok se ne zaustavi nezakonito iskorištavanje rijeka u...

Aktivisti poručuju: Nećemo stati dok se ne zaustavi nezakonito iskorištavanje rijeka u Bosni i Hercegovini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom Međunarodnog dana akcije za rijeke, koji se obilježava 14. marta širom svijeta, predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine su još jednom poslali poruku da ne odustaju od borbe za rijeke BiH i da se nadaju da će pozitivne promjene koje se dešavaju u ovoj oblasti u posljednje vrijeme pomoći da se zaustavi masovno uništavanje naših rijeka.

“Prvenstveno želimo da pohvalimo donošenje Deklaracija za zaštitu rijeka koje su usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Narodnoj skupštini RS, baziranim na zaključcima i preporukama Deklaracije o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana, koja je nastala kao reakcija ekoloških udruženja na ogromne štete po lokalne zajednice i životnu sredinu koju uzrokuju male hidroelektrane”, istakla je Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Desetine hiljada ljudi svake godine širom svijeta podižu svoj glas kako bi slavili rijeke svijeta i ljude koji se bore za njihovu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Međunarodni dan akcije za rijeke je dan kada se slave uspjesi kao što su uklanjanje brana i uspostavljanje prirodnog riječnog toka. Prije svega, to je dan kada zajedno djelujemo i pokazujemo da ti problemi nisu samo lokalnog karaktera, već predstavljaju globalni problem. Koalicija za zaštitu rijeka BiH koristi ovaj dan da pozove sve građane i građanke Srednjobosanskog kantona/županije da se uključe u tematske sastanke, odnosno javne tribine na temu „Položaj općine u kontekstu Izmjene i dopune prostornog plana SBK/KSB (2005 – 2025)“. Raspored održavanja javnih tribina možete pronaći OVDJE”, ističu.

Dodaju da je veoma bitno da se građani i građanke uključuju u procese donošenja odluka, što im je i zakonom zagarantovano.

“U proteklih nekoliko godina malo toga je urađeno na poticanju učešća građana u procesima odlučivanja, te se često čini da je to učešće samo simbolično. Iako je kultura učešća građana u donošenju odluka nerazvijena i nije rijedak slučaj da na javnim raspravama bude više predstavnika/ca uprave nego građana/ki, ipak se razvija svijest o značaju učešća u ovakvim procesima“, poručuju iz Koalicije.

Očekuju da će ova godina biti godina pozitivnih promjena i da će se zaustaviti uništavanje naših rijeka, prvenstveno kroz ukidanje podsticaja za male hidroelektrane ili u konačnici implementacijom moratorija na izgradnju svih novih malih hidroelektrana.

Mnogo neformalne grupe građana kao i udruženja građana širom Bosne i Hercegovine se godinama bore protiv neregularnih i nezakonitih radnji u slučaju izgradnje mini hidroelektrana na rijekama, koje predstavljaju prirodna blaga ove zemlje.

Proceduralne greške, nezakonitosti, ilegalni radovi i kršenja zakona su evidentirana u slučajevima izgradnje mHE na Bjelavi, Bunskim kanalima, Doljanci, Kasindolskoj rijeci, Kruščici, Neretvici, Rzavu. Osim toga, ovakve nezakonitosti su registrovane i u slučajevima nelegalnog izvlačenja šljunka iz rijeke Bosne kao i izgradnji zidova na rijeci Drini.

U toku svoje borbe, aktivisti za zaštitu rijeka se konstantno susreću sa odlukama nadležnih institucija na lokalnom nivou, federalnom, republičkom i državnom nivou u kojima se štite interesi pojedinaca, investitora a ne interesi građana Bosne i Hercegovine. Sve to dovodi do uništavanja rijeke i vode, samim tim do ugrožavanja osnovnih ljudskih prava svih građana BiH. Sa ovakvim načinom donošenja odluka, rijeke u Bosni i Hercegovini će biti uništene, a od doprinosa dobijenih izgradnjom mHE, izvlačenjem šljunka ili gradnjom zidova će uživati isključivo pojedinci.

Aktivisti poručuju da nastavljaju svoju borbu te da će iskoristiti sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zaustavi nezakonito iskorištavanje rijeka u Bosni i Hercegovini.

PODRŽITE NAS, OVO JE BORBA SVIH GRAĐANA BIH!!

Ekološka udruga Majski cvijet
UG Bjelava
UG Neretvica – Pusti me da tečem
UG Za Doljanku
NGG „Hrabre žene Kruščice“
NGG Spasimo Drinu
NGG „STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci“
NGG „Odbranimo rijeke Višegrada“
NGG “Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne”
NGG “Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju”

ASHA prodaja vozila