Početna Zdravlje Ako vas boli glava pazite šta jedete

Ako vas boli glava pazite šta jedete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema goreg osjećaja nego kada se probudite s glavoboljom, zar ne?! Glavobolja je jedan od najčešćih zdravstvenih problema, a brojni faktori mogu da dovedu do ove neprijatnosti. Ali, da li ste znali da konzumacija određenih namirnica može da pojača ovaj problem? Da, može i to zbog toga što neke od njih sadrže elemente koji izazivaju određene promjene u organizmu i samim tim mogu da pogoršaju glavobolju. 

Evo koje namirnice treba da izbjegavate u stanju glavobolje:

Avokado

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avokado je potencijalan izvor tiramina, komponente koja utiče na to da vam se krvni sudovi stežu i šire, što uzrokuje glavobolju.

Suhomesnati proizvodi

Suho meso, hot dog i ostale vrste mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda su puni nitrata i nitrita, koji im se dodaju, kako bi prerađevine ostale u što boljem stanju. Ove komponente utiču na proširivanje krvnih sudova, pa samim tim i na glavobolju. Takođe, ove namirnice su pune soli, pa treba da ih što manje konzumirate.

Soja sos

Soja sos sadrži visok nivo natrijuma, kao i mononatrijuma, što izaziva dehidrataciju, koja može da pospješi glavobolju. Ukoliko baš ne možete bez soja sosa, probajte da što više ograničite njegovu upotrebu.

Sir

Kao i avokado, sir i proizvodi od sira sadrže visok nivo tiramina, koji izaziva bol u glavi, pa biste mogli da razmislite o tome da ograničite konzumaciju sira u ishrani bar taj dan kada vas boli glava.

Alkohol

Iako se neki vode rečenicom – klin se linom izbija, ne bi trebalo da pomišljate na alkohol u slučaju glavobolje. Alkoholna pića su puna sastojaka koji štetno utiču na krvne sudove, a takođe izazivaju i dehidrataciju, koja ima takođe loš uticaj.

Izvor: magazin.novosti.rs

ASHA prodaja vozila