Početna BiH Ako ne odobre novac, upitna priprema izbora

Ako ne odobre novac, upitna priprema izbora

Neće biti novca za pripremu Opštih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini (BiH), ukoliko državno Ministarstvo finansija i trezora odbije zahtjev Centralne izborne komisije BiH (CIK) za isplatu sredstava za te namjene.

Izjavio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) Željko Bakalar predsjednik Centralne izborne komisije BiH u utorak, 18. januara.

Na nivou Bosne i Hercegovine nije usvojen budžet za 2022. godinu, a nije ga bilo ni u 2021. godini.

Savjet ministara BiH usvojio je krajem 2021. godine odluku o privremenom finansiranju za prvi kvartal ove godine.

U skladu sa tom odlukom, CIK je zatražio odobrenje sredstava, no još čeka odgovor od Ministarstva finansija i trezora BiH.

„Obzirom da je odluka o privremenom finansiranju jasno vezana za budžet iz 2020. godine, ukoliko bude pozitivan odgovor, imaćemo sredstva za pripremu izbora u prvom kvartalu. Budžet iz 2020. godine imao je stavku koja se odnosi na organizaciju Lokalnih izbora u BiH i tada smo imali program posebne namjene za njihovu pripremu“, rekao je Balakar za RSE.

Bakalar ističe da je CIK zatražio četvrtinu ukupnog iznosa posebnih namjena, što iznosi 1.054.000 maraka (nešto više od pola miliona evra).

“Mi smo to uputili kao operativni dinamički plan koji se samo formalno u Ministarstvu odbri ili ne. Smatram da je ovo pravno-formalno čista situacija i da nema razloga da budemo odbijeni”, naveo je Bakalar.

Opšti izbori u BiH trebali bi biti održani u oktobru.