Početna BiH Ako je jedan zaražen učenik ne mora u karantin cijeli razred

Ako je jedan zaražen učenik ne mora u karantin cijeli razred

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je jedan učenik ili nastavnik vjerovatan ili potvrđen slučaj kovida, nije neophodno da se cijelom razredu odredi mjera karantina, naglašavaju u Institutu za javno zdravstvo RS.

Uovom institutu objašnjavaju da nadležna higijensko-epidemiološka služba u svakom slučaju pojave pozitivne osobe u školi pojedinačno procjenjuje situaciju i definiše da li je neko od učenika ili nastavnika kontakt visokog rizika.

Faktori koji se uzimaju u obzir prilikom procjene su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– da li su u periodu zaraznosti pozitivne osobe dosljedno poštovane preventivne mjere fizičke distance i nošenja zaštitne maske od svih učenika/nastavnika u učionici

– koliki je kumulativni period boravka u istoj učionici sa pozitivnom osobom u vrijeme njene zaraznosti (da li je pozitivna osoba u vrijeme zaraznosti bila u školi jedan dan ili više dana)

– kakva je klinička slika oboljelog učenika/nastavnika (ukoliko nije imao simptome manja je vjerovatnost zaražavanja nego ukoliko je kašljao ili kihao)

– da li je pozitivan učenik/nastavnik uvijek sjedio na istom mjestu ili je mijenjao mjesto sjedenja i da li je ispoštovana preporuka da se ne dijele predmeti (knjige, užina…) sa drugima

– da li je učionica redovno provjetravana/da li su prozori otvoreni

– da li je oboljeli učenik/nastavnik imao bliže kontakte sa nekim iz razreda/škole i izvan škole

U skladu sa procjenom, zavisno od poštovanja preventivnih mjera, može se odlučiti da:

 – niko od učenika/nastavnika ne mora da ide u karantin,

 – da se samo nekim učenicima/nastavnicima odredi mjera karantina (npr. oni koji su sjedili najbliže pozitivnoj osobi, koji su imali bliske kontakte, bilo u učionici ili izvan  škole, koji nisu nosili zaštitne maske…),

– da se cijelom razredu odredi mjera karantina (npr. ako nisu nosili maske, naročito ako  masku nije nosila pozitivna osoba…)

– U svakom slučaju, mora se dati preporuka da oni koji nastave da idu u školu aktivno  nadziru svoje zdravstveno stanje, mjere temperaturu, poštuju higijenske mjere i mjere nošenja maske i održavanja distance, kako u školi tako i izvan škole. U slučaju  pojave simptoma, odmah treba da se jave nadležnom doktoru radi pregleda i testiranja na kovid – naglašavaju u IJZ RS.

(Srpskainfo)