Početna BiH Agencija za lijekove BiH odobrila upotrebu AstraZeneca vakcina

Agencija za lijekove BiH odobrila upotrebu AstraZeneca vakcina

Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine u četvrtak je izdala pozitivan nalaz, odnosno odobrila upotrebu, AstraZeneca (Vaxzevria) vakcina koje su u BiH stigle preko COVAX mehanizma.

Pozitivan nalaz kontrole uslov je da bi se mogla vršiti imunizacija stanovništa, a nalazi su dostavljeni nadležnim institucijama bh. entiteta i Brčko distrikta. Iz Agencije za lijekove BiH su naveli da je jučer dostavljena nedostajuća dokumentacija za AstraZeneca vakcinu nakon čega je kompletiran nalaz.

Prethodno, u ponedjeljak, izdat je nalaz za doze Pfizer/BioNTech vakcina nabavljenih putem COVAX mehanizma, čime je odobrena upotreba i ovih vakcina.

Vakcine koje je BiH kupila u okviru COVAX mehanizma 25. marta su stigle na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a u pitanju je 26.400 doza AstraZeneca i 23.400 doza Pfizer vakcine. Doze su odmah po dolasku upućene krajnjim korisnicima, nadležnim entitetskim vlastima.

U Agenciji za lijekove BiH navode da nisu zaprimili zahtjev za kontrolu, niti su im dostavljeni uzorci Sinovac vakcine koje je BiH donirala Republika Turska.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH navode da je u toku prikupljanje potrebne dokumentacije za podnošenje zahtjeva za kontrolu.

Donaciju Republike Turske od 30.000 doza Sinovac vakcina, koje su u BiH stigle 28. marta, prema odluci Vijeća ministara BiH raspodijelit će Ministarstvo civilnih poslova BiH, i to Republici Srpskoj 11.020, Federaciji BiH 17.980 i Brčko distriktu BiH 1.000 doza.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH navode da je nakon carinskih procedura donacija smještena u skladište Hercegovina lijeka u Rajlovcu, odakle će biti upućena prema krajnjim korisnicima, nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta.

(Anadolija)

ASHA prodaja vozila