Početna Vijesti AFERA “KORONA UGOVORI” TRESE RS: Uskoro nova hapšenja!

AFERA “KORONA UGOVORI” TRESE RS: Uskoro nova hapšenja!

Istraga u aferi „Korona ugovori“ mogla bi uskoro dovesti do novih hapšenja rukovodilaca zdravstvenih ustanova u RS.

Zbog malverzacija ranije je uhapšen bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, vlasnik turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković, direktor firme “Promeding” Dragan Dubravac i direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić i on se nalaze u pritvoru.

Krajem prošle sedmice uhapšeni su i direktor dobojske bolnice “Sveti apostol Luka” Mladen Gajić i direktor banjalučke firme “A.R.M.S sistemi” Vladimir Vuletić.

Izvor Srpskainfo kaže da se utvrđuje kolika je tačno bila odgovornost Zeljkovića u spornim nabavkama, zbog toga što je nabavke tražila Vlada i Krizni štab.

– Upravo su i oni mogli znati za šta će biti raspisani tenederi i obavijestiti te firme da pripreme robu. Radi se o firmama koje su veoma bliske određenim ljudima iz SNSD, a koji su i ranije imali milionske ugovore sa raznim ministarstvima i državnim institucijama – ističe naš sagovornik.

Dodaje da je očigledno i da su nabavke Instituta višestruko manje od onih koje su raspisivale mnoge bolnice u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

– Upravo zbog toga moglo bi se očekivati hapšenje još nekih funkcionera koji su uključeni u te sporne nabavke. Radi se veoma velikim ciframa – rekao je izvor Srpskainfo.

Zeljković i ostali su osumnjičeni da su od 25. marta do 25. maja prošle godine iskoristili vanredno stanje proglašeno zbog pandemije virusa korona, te u dva odvojena slučaja oformili konzorcijum firmi, koji je učestvovao na pregovaračkim tenderima Instituta za javno zdravstvo RS u postupcima nabavke medicinske i zaštitne opreme.

Materijalna šteta koju su, prema informacijama iz tužilaštva, počinili osumnjičeni iznosi 790.000 maraka.

Krajem prošle sedmice, istraga u ovom slučaju proširena je i na nabavku termalnih kamera, koje je suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH naručio Institu za javno zdravstvo RS, odnosno ranije uhapšeni direktor ove insitucije Zeljković.

Srpska info