Početna BiH Afera “Diploma” zatvara Centar za obrazovanje?

Afera “Diploma” zatvara Centar za obrazovanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo obrazovanja USK najavilo je mogućnost zatvaranja Centra za obrazovanje odraslih “Multilingva” u Sanskom Mostu ukoliko se potvrde sumnje u zloupotrebe u vezi sa izdavanjem diploma.

Prema riječima resornog ministra Damira Omerdića, formirana je komisija koja će vršiti nadzor nad tim centrom i njen zadatak je da ispita nedavni slučaj kupovine diplome koji je izazvao veliku pažnju javnosti u regionu, pa i šire.

“Od Ministarstva unutrašnjih poslova USK tražićemo dokumentaciju koju su izuzeli tokom pretresa ustanove. Ukoliko su tačni navodi i informacije iz medija, naložićemo zatvaranje pomenutog centra”, istakao je Omerdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona obavili su u protekli utorak po nalogu Tužilaštva USK, u okviru akcije “Diploma”,  pretres prostorija Centra za obrazovanje odraslih “Multilingva” te izuzeli dokumentaciju.

“Na osnovu medijskih istupa i sumnji u nezakonito izdavanje diploma za sticanje određenih stručnih zvanja od strane Centra za obrazovanje ‘Multilingva’ u Sanskom Mostu, policijski istražitelji, pod nadzorom kantonalnog tužioca, provode određene istražne radnje u cilju dokazivanja krivičnog djela krivotvorenje službene isprave”, izjavila je portparol MUP-a USK Snežana Galić.

U policiji su potvrdili kako tom prilikom niko nije uhapšen niti priveden na informativni razgovor.  U Tužilaštvu USK kažu kako su formirali predmet i da je trenutno u toku provođenje istražnih radnji.

Šemsudin Habibović, jedan od suvlasnika “Multilingve”, rekao je kako u ovom trenutku ne želi davati bilo kakve izjave.

Podsjećamo, novinarka magazina “Žurnal” je za svega 17 dana, bez dana prisustva ijednom času, završila srednju medicinsku školu i to vrlo dobrim uspjehom. Dokumente je predala 20. decembra prošle godine, a ovjerenu diplomu i svjedočanstva za četiri razreda srednje medicinske škole izdate od “Multilingve”, preko posrednika Senada Pehlivanovića i za sumu od 2.500 maraka, dobila 3. januara ove godine, te su objavili snimak.

U vezi s ovim slučajem oglasili su se jučer iz Tužilaštva BiH, te istakli kako zbog neistinitih navoda moraju istaći kako im nikada nije dostavljen izvještaj ili informacija o počinjenim krivičnim djelima u vezi s pomenutim licem Senadom P.

“Državna agencija za istrage i zaštitu dostavila je Tužilaštvu BiH informaciju u kojoj se navodi potpuno druga osoba rođena 1982. godine u Bihaću. Dakle, osoba koja se pojavljuje na spornom snimku nije bila prijavljena Tužilaštvu”, saopštili su iz ove pravosudne institucije.

Dental Studio Prijedor