Početna Biznis Aerodrom u Tuzli i Wizz Air pregovaraju o produžetku saradnje, privremeno ukinute...

Aerodrom u Tuzli i Wizz Air pregovaraju o produžetku saradnje, privremeno ukinute četiri linije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Putnici sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli od jučer putem aviokompanije Wizz Air mogu letjeti za Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Basel Mulhouse, Malmo, Frankfurt Hahn, Gothenburg, Fridrishafen, Billund, Berlin Schonefeld i Keln.

U zimskom redu letenja izbačeni su letovi za Beč, Baden Baden, Vaxjo i Štokholm, ali bi ove destinacije trebale biti vraćene na proljeće iduće godine.

Direktor za marketing i razvoj Međunarodnog aerodroma u Tuzli Enver Jukanović za Klix.ba je kazao da su spomenute četiri destinacije ukinute zbog nerentabilnosti u zimskom periodu, što je bila praksa i ranijih godina.

“Wizz Air u zimskom periodu radi reduciranje broja destinacija i broja operacija na svim destinacijama zbog umanjenog interesa putnika u tom vremenskom periodu. Prateći statističke podatke o bookingu elektronskim putem oni se odnose prema svojim putnicima”, istakao je Jukanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wizz Air je ključni partner za razvoj tuzlanskog aerodroma, a njihov ugovor o saradnji ističe u novembru ove godine. Iz uprave aerodroma izražavaju uvjerenost da će zajednički dokument biti produžen.

“Trenutno radimo na pregovorima vezano za uslove, odnosno da li će oni ostati isti ili će doći do nekih promjena. Ali, ugovor će sigurno biti produžen, jer obje strane pokazuju interes za to”, istaknuvši da bi moglo doći do promjena u vezi ponude destinacija.

Kroz tuzlanski aerodrom od početka ove godine do 26. oktobra prevezeno je 498.772 putnika, a do kraja 2019. se očekuje da bude opsluženo još okvirno 35.000 osoba. Ukoliko prognoze budu ispunjene aerodrom će zabilježiti smanjenje broja prevezenih osoba za okvirno 40.000.

“I pored toga, mi smo izuzetno zadovoljni s brojem prevezenih putnika te prednjačimo u odnosu na konkurenciju koja nam se pojavljuje u okruženju sa niskobudžetnim prijevoznicima. Nadamo se da ćemo taj trend održati te da ćemo zajedno s Wizz Airom pronaći način za unapređenje broja putnika, kao i destinacija u zemljama Evrope. To nam je primarni cilj, jer zbog raznih administrativnih barijera nismo u mogućnosti u dogledno vrijeme ostvariti destinacije na Istoku”, dodaje Jukanović.

Povećanje broja putnika u ranijim godinama na Aerodromu u Tuzli pratilo je i proširenje putničkog terminala, a kako saznajemo, nakon što svi tehnički detalji budu završeni, uprava će podnijeti zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole, što bi se trebalo desiti veoma brzo.

Poboljšanje protoka putnika u dolascima i odlascima sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli iz menadžmenta ovog javnog preduzeća nastojat će postići izgradnjom atrija koja je trebala početi još u julu ove godine. Međutim, problem predstavlja građevinska dozvola koja još uvijek nije izdata od resornog federalnog ministarstva.

“Nama je trenutno djelimično u koliziji okolinska dozvola i prethodna vodna saglasnost. Trenutno radimo na ispravci toga i do kraja ove sedmice bismo sve smetnje trebali otkloniti, tako da bi građevinska dozvola mogla biti vrlo brzo gotova i vjerujem da nećemo imati problema oko toga”, zaključio je Jukanović.

Dental Studio Prijedor