БИЈЕЉИНА, 16. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић позвао је послодавце да из својих ресурса значајније подигну радничку плату и да она у наредној години за сваког радника у Српској буде већа за око 50 КМ.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić pozvao je poslodavce da iz svojih resursa značajnije podignu plate, da u narednoj godini za svakog radnika bude veća za oko 50 KM. Aćić je pojasnio da inflacija raste, na šta se mora odgovoriti povećanjem plata, kao i da će od sada oporezivanje rada biti 31 odsto, a ove i narednih godina očekuje se i smanjene parafiskalinih opterećenja.

“Očekujemo da će u 2022. godini efekat na svaku platu poreskog rasterećenja biti oko 25 KM”, izjavio je Aćić novinarima u Bijeljini prije početka okruglog stola o temi “Izazovi i budućnost poslovanja”.

Prema njegovim riječima, inflacija je u ovom trenutku kontrolisana, u kumulativnom iznosu za ovu godinu biće negdje oko dva odsto, a rast plate je bio oko sedam odsto.

“Nominalno, u protekle tri godine imali smo rast životnog standarda za oko 10 odsto, što je ozbiljan kvalitet za ovakvo društvo i ekonomiju”, naveo je Aćić.

On je rekao da se očekuje bolji rezultat poslovanja domaćih kompanija ove godine, te da predstoji period borbe za konkurentnost na stranim tržištima, za šta mora postojati podrška i Republike Srpske i BiH.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić rekao je da je današnji sastanak u Bijeljini prilika da se poslodavci informišu o promjenama poreske politike, a da je u ovom trenutku najvažnija stvar povećanje plate i rad na tehnološkom razvoju domaćih preduzeća, jer se samo tako može obezbijediti trajni rast plata.
On je naveo da će Vlada statistikama utvrditi kolika bi trebalo da bude najniža plata, što je oko 585 KM, dok je za zahtjev sindikata da najniža plata bude 750 KM rekao da nisu realni jer nema ko isplatiti te plate.
“Vlada je do sada pokazala da zna odrediti mjeru koja je i ekonomska i ima cilj zaštite radnika”, istakao je Trivić.
Trivić je rekao da bi trebalo da prosječna plata u Srpskoj raste godišnje od 70 do 100 KM, a da je projekcija za iduću godinu, s obzirom na mjere koje je Vlada preduzela, da će biti oko 1.130 do 1.150 KM. Tim rastom se, kaže, uliva nada onim radinicima koju su otišli da mogu da se vrate.
Direktor firme “Spektar drink” Đorđe Slavinjak rekao je da u ovoj firmi imaju redovan plan povećanja plata radnicima šest do sedam odsto godišnje, a da minimalnu platu ima samo nekoliko radnika koji nemaju pun fond sati, dok drugi imaju daleko veće. On je istakao i da se očekuje veliko poskupljenje repromaterijala, do 50 odsto, i energenata.
U Bijeljini je danas održan okrugli sto o temi “Izazovi i budućnost poslovanja”, na kome su poslodavcima sa ovog područja predstavljeni prijedlozi i preporuke za program ekonomskih reformi Republike Srpske 2022-2024 Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

kozarski