Početna Zdravlje 8 namirnica koje bi trebali da jedete prije spavanja

8 namirnica koje bi trebali da jedete prije spavanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na kvalitet sna utiče mnogo stvari, prije svega kasni odlazak na spavanje, alkohol, puno hrane… Osim što utiče na san, utiče i na raspoloženje. Jedno istraživanje otkrilo je koje namirnice pomažu da lakše zaspite i da narednog dana budete koliko toliko spremni za posao i obaveze.

Sir

Mit je da vam sir stvara noćne more. Mocarela je najbolji odabir jer ima puno triptofana koji ima veliku ulogu u stvaranju serotonina koji se pretvara u melatonin – hormon odgovoran za san.

Ovsene pahuljice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlične su za zdravlje srca i sadrže gomilu vitamina i minerala koji pomažu kod opuštanja. Prirodni su izvor melatonina, pa mogu poboljšati kvalitet sna.

Losos

Najbolji izvor omega 3 kiselina, magnezijuma, vitamina B6 i triptofana – svi oni odgovorni su da se vaše tijelo opusti i lakše utone u san. Takođe, losos je pun zdravih masti i vitamina D.

Mlijeko

Još jedan odličan izbor da obogatite vaše tijelo melatoninom i triptofanom. Krave se muzu uveče kada im je melatonin prirodno na najvišem nivou. Zaista nema ništa loše u tome da popijete šoljicu mlijeka prije spavanja.

Tofu

Proizvodi od soje imaju puno triptofana, a tofu je odlična namirnica na biljnoj bazi koju svi mogu uvrstiti u ishranu. Sadrži takođe puno proteina i kalcijuma.

Jaja

Prirodni izvor energije. Žumanca su bogata vitaminom D koji osigurava bolji kvalitet sna, isto sadrže triptofan. Jaja su jeftini izvor energije, brzo se pripremaju i trebalo bi da ih uvrstite u svoju ishranu.

Trešnje

Imaju iste prednosti kao ovsene pahuljice, ali još sadrže antioksidanse koji će pomoći da spavate duže. Odlične su i za gubitak kilograma.

Akovado

Sadrži dobre, zdrave masti, ali osim toga ima puno magnezijuma koji opušta vaše mišiće, pomaže u oporavku nakon treninga i samim time bolje i kvalitetnije spavate.

ASHA prodaja vozila