Početna BiH 60 miliona KM narednih 30 godina za autoput Banjaluka-Prijedor,

60 miliona KM narednih 30 godina za autoput Banjaluka-Prijedor,

Nakon što je BN ekskluzivno objavio ugovor koji je Vlada Republike Srpske potpisala u dva navrata sa kineskom kompanijom “Šandong Haj-Spid Internešenl” o gradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor, uslijedile su oštre reakcije.

Vlada RS je ugovor potpisala prvo u decembu 2018. godine, a prošle godine napravljen je novi aneks ugovora. Sve to Vlada Srpske i dalje
drži u strogoj tajnosti. Prema ugovoru, autoput Banja Luka – Prijedor biće dug četrdesetak kilometara i vrijedan oko 297 miliona evra, a
gradnju će, po modelu koncesije, finansirati pomenuta kineska kompanija.

UGOVOR UGLEDAO SVJETLO DANA

Ona će 30 godina naplaćivati putarinu na autoputu, od čega očekuje prihode od 30 miliona evra godišnje.

Međutim, ukoliko ne bude dovoljno prometa na autoputu, vlast Republike Srpske obavezala se da će kineskoj kompaniji iz budžeta plaćati razliku do naplate ukupno blizu milijardu evra u narednih 30 godina. Ugovor se godinama čuva u ladicama, a zvanično objašnjenje iz Vlade Srpske je da kineska kompanija ne želi da se taj ugovor objelodani, a nema ni ozbiljnih radova na gradnji autoputa Banjaluka-Prijedor već više od 3 godine.

SVE SE ZNA

Međutim, Milorad Dodik, član Predsjednštva BiH danas tvrdi da javnost o ovom projektu sve zna.

“Koliko ja znam radovi su počeli. Imovinskopravni odnosi koji su veoma zahtjevni bili na toj trasi uspješno se rješava.  Imamo još nekoliko
slučajeva ljudi koji smatraju da su ugroženi činjenicom da se njima oduzimaju kuće, imovina preko kojih prolazi auto-put. Rekli smo da ćemo tu malo stati da vidimo šta možemo uraditi za te ljude. Može samo to biti razlog i ništa više. Potpisan je ugovor. On je poznat i ranije.

U momentu objavljivanja tog ugovora postoje svi elementi koji su potrebni za javnost da se vide i da se o tome sve zna”, kaže Dodik.

NEPROMIŠLJENO”

Međutim, opozicija ističe da se radi o netransparentnom i nepromišljenom poslu.

“Znači RS se obavezala da narednih 30 godina nadomjesti prihod kineskom koncesionaru ukoliko on ne ostvari 30 miliona evra od prikupljene putarine. To je zaisa toliko netransparentan ugovor, zaista je potpuno nepromišljeno takve stvari raditi.

Zašto mi treba da garanujemo novcem naših građana prihod nekom ko je uzeo koncesiju i obavezao se na nešto što treba da uradi. Građani moraju
da znaju da tih 600 miliona evra je moglo da ide njima da bi s poboljšao standard, povećale plate, ističe zamjenik SDS-a Milan Radović.

“Činjenica da će 40-ak kilometara auto-puta koštati građane RS 900 miliona evra ili milijardu i 800 miliona maraka govori da će to
vjerovatno biti najskuplja dionica puta na svijetu i da ona po kilometru kako se bude naplaćivalo skuplja čak i od ovog auto-puta koji je građen u Crnoj Gori kroz kanjon Morače koji je najzahtjevniji objekat na ovim prostorima.

SRAMNO”

Sramno je i poniženje Narodne skupštine da mi poslanici smo četiri godine tražili da se objavi ugovor, da znamo kakav je to tajni posao sa Kinezima. Oni su ga krili. Čim se nešto krije jasno je da je to nezakonito, mutno, preplaćeno, kasnije su sklapani I dodatni aneksi tako da je ovaj ugovor štetan za RS”, kaže poslanik Nebojša Vukanović.

MNOGO NEPRAVILNOSTI”

Gdje god manjka transparentnosti postoji sumnja na određene koruptivne rizike, ističu iz Transparensi Internešnela.

“Ugovor je velike vrijednosti. Mi smo ga pokušali dobiti redovnim putem u upravnom postupku, minisatrstvo je to odbijalo. Na kraju su ombudsmeni za zaštitu ljudskih prava rekli da je cijeli taj postupak bio nezakonit, ministarstvo smo tužili. Postupak je sad pred sudom. Vidjećemo kako će sud odlučiti. Ugovor je u konačnici ugledao svjetlo dana nakon četiri godine od potpisivanja, još ostaje da se u javnsoti vidi da li je ugovor šetan po naš novac”, kaže Damjan Ožegović iz TI.

Veliki problem predstavlja i to što u slučaju da RS ne bude mogla da ispunjava preuzetu obavezu, ovakvi investori najčešće imaju prednost nad  ostalim povjeriocima I pitanje je na koji način će oni da se namire, upozorava Ožegović.

BN