Početna BiH 500 porodica ostalo bez jedinog izvora prihoda

500 porodica ostalo bez jedinog izvora prihoda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoro 500 štandova uz prateće objekte uništeno je u velikom požaru koji je noćas zahvatio pijacu Arizona kod Gradačca. Tačan iznos štete će pokazati istraga, ali prema nezvaničnim procjenama riječ je o desetinama miliona konvertibilnih maraka. Hiljadu radnika ostalo je bez posla.

Katastrofalan požar, drugi u tri godine, ponovo je Novu pijacu na gradačačkom dijelu “Arizone” pretvorio u prah i pepeo. Procjene govore kako je požar 2016. godine nanio štetu u iznosu od oko 4 miliona KM, a preliminarne procjene požara koji je izbio u nedjelju, pod okriljem noći, govore o šteti višoj od pet miliona KM.

– Moj otac je bio vlasnik pijace 2016. i nakon tog požara je umro u 55. godini. Naslijedio sam od njega pijacu, ne sluteći da će nas samo tri godine poslije zadesiti još veća katastrofa. Sve procjene govore da je ovo katastrofalni požar jer se dogodio u jeku priprema za pravu pijačnu sezonu, kada su objekti puni robe. Svi smo u šoku i ne možemo vjerovati da je pijaca opet jedno veliko zgarište – kaže Mirzet Mešić, vlasnik Nove pijace na gradačačkom dijelu ”Arizone”.

Požar je buknuo oko tri sata poslije ponoći. Za razliku od požara 2016., ovog puta su objekti bili osigurani, ali hoće li to biti utjeha za ljude koji su ponovo ostali bez igdje ičeg, teško je pretpostaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Izgorjelo je oko 500 objekata sa po 16 kvadratnih metara prostora. Negdje između 8 i 10 hiljada kvadratnih metara. Jedan naš radnik koji se nalazio na tom mjestu u trenutku izbijanja požara je, rekao bih, vidio sve, ali ne mogu o tome pričati dok inspektori i tužilac ne obave svoj dio posla. Imaju i snimci videonadzora koji su izuzeti – kaže Mešić.

Na opožarenom dijelu pijace uglavnom se prodavala tekstilna roba naveliko, a prodavači su dolazili iz Tuzlanskog kantona, Distrikta Brčko, Zeničko-dobojskog kantona, RS, Srbije, Turske…

– Ne znam kako će ljudi ponovo krenuti od nule. Ne znamo ni mi kako ćemo prevazići ovu katastrofu jer se od požara 2016. godine još nismo oporavili. I mi smo u kreditima koje smo dizali da bismo pijacu ponovo izgradili. U velikom smo šoku. Čekamo da završe uviđaj da bismo detaljno prošli kroz pijaci i ustanovili koliko je objekata izgorjelo – kaže za Mešić.

Rijetki su oni koji su nakon objavljene informacije smogli snage da pogledaju posljedice požara na svojim radnim mjestima. Procjenjuje se kako je najmanje 500 porodica ostalo bez jedinog izvora prihoda.

Tačan uzrok izbijanja vatre pokazat će istraga. Na mjestu događaja i dalje se nalazi veliki broj policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, vatrogasne ekipe i istražioci koji će obaviti uviđaj.

S obzirom na to da vatra još uvijek nije u potpunosti ugašena, nije poznato kada će početi uviđaj.

U povodu požara javnosti se obratilo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

– Dežurni tužilac je na terenu, zajedno sa istražiteljima OKP PU Gradačac i MUP-a TK. Na terenu je i inspektor protivpožarne zaštite, a sa tužiocem je na teren izašao i vještak elektro struke. Situacija je takva da se uviđaj trenutno provodi samo na dijelu lokacije gdje sigurnosni uslovi to dozvoljavaju – rekao je glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović.

Na drugom dijelu pijace, prema unutrašnjosti, još se lokalno pojavljuju manji požari, koje vatrogasci pokušavaju sanirati, ali se radi o lokacijama na kojim ima plinskih boca ili drugih zapaljivih predmeta. Također i prisutvo dima ne dozvoljava pristup svim lokacijama.

– Nakon potpunog gašenja i obezbjeđenja sigurnijih uslova počet će se sa uviđajem i na tom dijelu pijace. Obavljaju se sve potrebne istražne radnje, uzimanje izjava, izuzimanje snimaka nadzornih kamera, prikupljanje tragova i dokaza na dostupnim lokacijama. Lokaciju obezbjeđuju pripadnici jedinice za specijalne namjene MUP-a TK- kazao je Arnautović.

ASHA prodaja vozila