Početna Biznis 50 miliona eura za obilaznicu u Bihaću

50 miliona eura za obilaznicu u Bihaću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru Programa modernizacija magistralnih cesta u FBiH u Bihaću je planirana izgradnja obilaznice čija bi vrijednost bila više od 50 miliona eura.

– U okviru ovog projekta planirana je izgradnja magistralne ceste u dužini od 18 km. Ovo podrazumijeva cestu sa brzinom do 100 km na sat od Izačića, preko Kamenice do Malog Luga i dalje prema Bosanskoj Krupi, to je jedan krak. A drugi, što zovemo sada obilaznicom Bihaća je od Malog Luga do Orljana – rekla je za RTV USK Fata Terzić, voditelj odjela u sektoru projektovanja JP Ceste FBiH.

U prvoj fazi planirana je izgradnja 6 km ceste od Izačića do Kamenice čija je vrijednost 15 miliona eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sada smo u fazi prikupljanja dozvola za izgradnju. Nakon toga slijedi eksproprijacija, što je postupak koji najduže traje. Kada ovo završimo, izgrdnja ne bi treblo da traje duže od dvije godine – dodala je Terzić.

Iako ne bi bila tako kategorizirana, ova cesta bi imala sva obilježja brze ceste. Prema studijama Cesta FBiH, puni kapacitet dogradnje i prekategorizacije sa magistralne na brzu cestu mogla bi se desiti poslije 2025.

Ovakav projekat donijeće velike dobrobiti za lokalno stanovništvo, rekli su iz Cesta FBiH objašnjajući da je novac obezbjeđen od Svjetske banke i EIB-a (Evrpska investicijska banka), što je podržala Vlada FBiH, prenijela je eKapija.