Početna Vijesti 5 super trikova pomoću kojih možete da uštedite na gorivu

5 super trikova pomoću kojih možete da uštedite na gorivu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo ko zna za prave savjete, cake i trikove pomoću kojih možete  da smanjite količinu novca koju dajete na gorivo. Uz ovih pet savjeta svako može da se vozi jeftinije.

Isključite klimu u automobile

Nažalost, ovo nije mit – klima zaista jede gorivo. Klima-uređaji u automobilima funkcionišu tako što motor automobila preko prenosnog kaiša pokreće kompresor klime, što zvuči jako konfuzno i komlikovano, ali u suštini znači da je motor dodatno opterećen i samim time, troši više goriva. Što je napolju toplije, to klima troši više goriva, pa bi zato dobra ideja bila da je ponekad isključite ili da je makar ne držite non-stop uključenu. Prema istraživanju Švajcarske kancelarije za životnu sredinu, klima-uređaj na godišnjem nivou povećava potrošnju za 5,4 odsto. S druge strane, jako visoke temperature u kolima mogu da budu faktor rizika, pa ne treba u potpunosti izbjegavati klimu, ali pokušajte da je koristite što umjerenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lagano sa gasom

Prvo i osnovno pravilo uštede goriva jeste – samo polako. Ne mislimo bukvalno da vozite polako, već da ubrzavate postepeno i lagano, jer je upravo kod ubrzanja najveća potrošnja goriva, jer tada motor guta oko tri, četiri puta više nego obično. Rješenje je da se naviknete da vozite ekonomično, što podrazumijeva ravnomjerno ubrzavanje sa optimalnim brojem obrtaja. Kada je ovaj broj previše nizak, auto se “guši”, a kada je previše visok, onda bukvalno jede gorivo. Zbog toga bi trebalo dobro da poznajete svoj auto i da naviknete da ništa ne radite naglo. To podrazumijeva i nagla kočenjam koja takođe povećavaju potrošnju, pa bi idealno bilo da, kad god je to moguće, kočite motorom.

Kartica za sniženje

Mnoge benzinske pumpe danas nude razne pogodnosti samo je, kao i sa svim ostalim popustima, bitno obratiti pažnju. Kartice za popuste su sve popularnije širom svijeta.

Držite se hladovine

Gorivo je tečnost (očigledno) i kao takvo može lako da ispari na visokim temperaturama. Da bi se to desilo, potrebno je da ima dotok vazduha – što u idealnom slučaju neće imati, ali budući da kod mnogih automobila poklopac od rezervoara ne naliježe baš idealno, nije rijetkost da ima vazduha. Tada je jako važno da automobil ne bude ostavljen na jakom suncu, jer će visoke temperature ubrzati isparavanje. Najbolje bi bilo da imate garažu, ali kako mnogi nemaju taj luksutz, makar se postarajte da auto bude uparkiran u hladovini, piše Noizz.rs.

Provjerite gume

Prema nekim procjenama, gume koje imaju slab pritisak mogu da povećaju potrošnju goriva i do 15 odsto! Do toga dolazi jer neadekvatno napumpane gume povećavaju otpor kotrljanja, zbog čega onda motor mora dodatno da se angažuje i automatski raste potrošnja. Pritisak guma se najbolje provjerava kad su one hladne, a to ćete najlakše uraditi odmah ujutro. Zanimljivo je da ćete isti efekat veće potrošnje goriva imati i ukoliko leti koristite zimske gume.

cera - 5 super trikova pomoću kojih možete da uštedite na gorivu