fbpx

5 razloga zašto je kafa dobra za vas!

Osnovne prednosti kafe su svima manje-više poznate. Dobrog je ukusa i pomaže vam da ostanete budni, ali neslaganja po pitanju toga koliko je zapravo kafa dobra za vas su brojna.

Verovatno ste neke od besmislica već čuli. Recimo, da će kafa usporiti vaš rast! A zapravo, vaša majka jednostavno nije želela da sa vama podeli ni gutljaj dragocenog napitka.

Čuli ste i da ćete od kafe dehidrirati, dobiti rak, ili mrlje po zubima… Dobro, ovo poslednje je tačno, ali ne i prethodne dve stavke. Međutim, samo zato što nešto nije loše po vas ne mora da znači ni da je dobro. Dakle, da li je ovo slučaj i sa kafom?

Sigurno da vas doktor neće izgrditi što ne unosite dovoljno kafe u svoj organizam, ali istraživanja pokazuju da kada se unosi u razumnim količinama, kafa zapravo ima nekoliko prednosti za koje možda niste znali!

Održava vas hidriranim

Ne, od nje nećete dehidrirati, baš naprotiv. Istraživači na univerzitetu u Birmingemu su nedavno utvrdili da kafa može da bude hidrirajuća gotovo kao voda. Posle sledećeg jutarnjeg treninga slobodno sipajte sebi šolju vruće kafe.

Poboljšava pamćenje

Nova studija istraživača na univerzitetu Irvin u Kaliforniji tvrdi da su učesnici istraživanja koji su uzimali pilule kofeina, pokazali bolju sposobnost pamćenja u odnosu na svoje kolege. Ne sumnjamo, jer možda ste primetili da pre nego što popijete jutarnju kafu ne možete ničega da se setite.

Doprinosi zdravlju jetre

Verovatno se ne brinete o svojoj jetri onako kako ona to zaslužuje. Zato se prvom prilikom potrudite da joj ugodite. Istraživači na Djuk univerzitetu otkrili su da kafa može sprečiti masne bolesti jetre, koje nisu izazvane alkoholom. Takođe će smanjiti mogućnost od dobijanja raka jetre.

Smanjuje depresiju

Američka neurološka akademija tvrdi da ljudi koji piju kafu manje pate od depresije od onih koji je ne piju. Uzrok su najverovatnije antioksidansi. Naravno, možete antioksidanse dobiti i konzumiranjem voća i povrća, ali ako niste raspoloženi slobodno sipajte sebi još jednu šolju kafe.

Pomaže vam da vežbate

Dokazano je da se sportisti koji koriste kofein pre treninga manje umaraju, i izdržljiviji su, i psihički i fizički, Jedina stvar koja stoji između vas i Olimpijskih igara je to što verovatno ne pijete dovoljno kafe!

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila