Početna BiH 4G mreža u mreži obećanja

4G mreža u mreži obećanja

Iako nadležni već godinama obećavaju uvođenje 4G mreže u BiH, od toga u doglednoj budućnosti neće biti ništa i ova država, po svemu sudeći, ove godine ostaće jedina zemlja u Evropi bez mobilne mreže četvrte generacije.

Posljednji put nadležni su uvođenje 4G mreže obećali polovinom prošle godine, naglašavajući da će bh. građani tu mrežu dobiti najdalje do kraja 2017. godine, međutim kao i mnogo puta dosad problem je nastao zbog prekomplikovanih procedura i sporosti administracije.

Preduslov za uvođenje 4G mreže bio je donošenje Politike sektora elektronskih komunikacija, što je urađeno u maju prošle godine i to nakon nekoliko godina pregovaranja i prepucavanja.

Sada je postupak zapeo kod odluke kojom će se utvrditi kada i pod kojim uslovima će Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) davati dozvole mobilnim operaterima, po kojoj cijeni i gdje će se trošiti novac prikupljen izdavanjem tih dozvola. Inače, BiH gubi milione maraka jer nije stvorila preduslove da mobilni operateri plate dozvolu i puste u rad mrežu četvrte generacije.

“Prijedlog odluke će biti izrađen u saradnji s Ministarstvom komunikacija i transporta i resornim entitetskim ministarstvima, koja će biti dostavljena Savjetu ministara BiH. S obzirom na to da ova aktivnost ne zavisi samo od Agencije te da zahtijeva sinhronizovani rad više institucija, trenutno nismo u mogućnosti precizirati tačan datum kada će ova usluga biti na raspolaganju krajnjim korisnicima”, rekli su u Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Oni su dodali da su obezbijedili neophodni radiofrekventni spektar koji se sada može staviti u upotrebu te da nisu rađene finansijske procjene o tome koliko će novca biti naplaćeno od dozvola.

Primjera radi, Srbija, koja je još 2015. godine uvela 4G mrežu, na prvoj aukciji prikupila je 21 milion evra, a tada su tri dominantna telekom operatera platila po sedam miliona evra za licencu.

Prednosti 4G mreže u odnosu na 3G je višestruka i između ostalog omogućava pristup internetu i do 100 megabajta u sekundi, što znači da se, recimo, video-sadržaj i TV program mogu gledati bez učitavanja, odnosno ikakvog zastoja.

Iskustva zemalja u regionu pokazuju da se povećanje brzine širokopojasnog interenta pozitivno odrazilo i na ekonomiju u cjelini, jer pored znatnih ulaganja u mrežnu infrastruktru uvedene su i nove usluge, prošireni određeni servisi, a znatno je povećana i brzina kojom se razmjenjuju podaci.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, iz kojeg su polovinom prošle godine obećali da će do kraja 2017. građani imati 4G mrežu, danas se peru od odgovornosti i kažu da RAK treba da izradi prijedlog odluke kojom će se utvrditi uslovi za izdavanje dozvole.

“Nije definisan krajnji rok telekom operaterima za uspostavljanje 4G mreže, a u narednom periodu će Regulatorna agencija za komunikacije u saradnji sa državnim ministarstvom i nadležnim resornim entitetskim ministarstvima taj rok precizirati”, rekli su nam u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Telekom operateri u BiH dosad su nekoliko puta zahtijevali da se što prije stvore preduslovi za uvođenje 4G mreže, naglašavajući da su oni za taj posao spremni i da imaju obezbijeđen novac za investicije.

Nezavisne

Dental Studio Prijedor